Нещодавно спікер Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін спростовував плітки, які почали поширюватися в українському суспільстві, що штрафи за неоновлення облікових даних накладатимуться автоматично. За його словами, йдеться про відповідну процедуру, яка може тривати від трьох місяців до року. Юристи, у свою чергу, впевнені, що перші штрафи за порушення вимог мобілізації в Україні можуть бути виписані вже з 20 серпня або з вересня 2024 року. А ось на практиці, схоже, все зовсім інакше.

Стало відомо про перші штрафи від різних ТЦК після того, як люди оновили свої дані у "Резерві+".

Про конкретні випадки розповів народний депутат Олександр Федієнко у своєму Telegram-каналі.

Щоправда, він уточнив, що йдеться про людей, які оновилися через додаток, але раніше мали проблеми з військовим обліком - не перебували на ньому або втратили військовий квиток. Саме тому навіть оновлення даних із подальшою явкою до ТЦК не врятувало їх від штрафів.

"Перший військовозобов'язаний не був на обліку до ТЦК, але після того, як він звернувся до ТЦК щодо уточнення даних, маючи актуалізацію через "Резерв+", отримав штраф 17 тисяч грн.

Популярні новини зараз

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Другий, десь втратив військовий квиток, і коли прийшов оновити дані, після того, як уже це зробив через "Резерв+", отримав теж штраф 17 тисяч грн, через втрату військового квитка.

Третій випадок схожий на другий, але там військовозобов'язаний мав довідку від поліції щодо викрадення у нього документів разом із військовим квитком.

На цього громадянина також наклали штраф, що правда не 17 тисяч гривень. Пряма мова: "я ходив із юристом, він допоміг правильно оформити документи. Штраф був не 17 тисяч, а 5100", - розповів Федієнко.

До речі, якщо вірити інформації від нардепа Андрія Осадчука, то шість мільйонів військовозобов'язаних українців не оновили своїх облікових даних до 17 липня і тепер можуть бути оштрафовані.

Нагадаємо, норму про оновлення військово-облікових даних було закладено до закону про мобілізацію, "щоб встановити справедливий підхід до виконання громадянами конституційного боргу".

Якщо не поновити свої дані, доведеться відповідати за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає штраф від 17 тисяч гривень, а за повторне порушення – 25 500 гривень.

Читайте також:

Відкладайте гроші вже зараз: хто отримає перші штрафи від ТЦК у розмірі 17 тисяч гривень

Жителів сіл та дач попередили про "городні штрафи": за що покарають на 6 тисяч гривень

Власників кондиціонерів штрафуватимуть на серйозні суми: готуйтеся накопичувати борги