Навесні 2024 року Росія почала систематичні атаки на українську енергетику і змогла завдати їй значної шкоди. Так, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, наслідком кількох російських атак стала втрата понад 9 ГВт генерації. Частину планують відновити до зими, але разом з тим українців влада закликає ставати менш залежними від централізованого електропостачання.

В Міністерстві енергетики України пояснили, як українці можуть врятуватись від відключень електроенергії та стати енергетично незалежними. На думку енергетиків та представників влади, кожен українець має можливість знизити свою залежність від традиційних джерел енергії за допомогою сонячних панелей.

Про це повідомили в Telegram-каналі Міненерго.

"Встановлення сонячних та вітрових електростанцій із системами зберігання підвищить вашу енергетичну незалежність, а також сприятиме енергетичній безпеці України", – кажуть в Міненерго.

Так, з 20-го липня 2024 року кожен українець має можливість взяти кредит під 0% на покупку сонячних або вітрових електростанції із системами зберігання електроенергії для того, щоб забезпечити своє домогосподарство енергією.

Кредитні продукти для громадян вже доступні у таких банках як: Приватбанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Сенс Банк та "Глобус". При цьому в Міненерго наголошують, що кількість банків-партнерів збільшуватиметься.

Популярні новини зараз

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Перше кохання Насті Каменских: чому пара не склалась і ДТП, в якій загинула ціла родина

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Постанова уряду передбачає, що сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання, а повністю компенсуватимуть відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років.

"Фінансова підтримка надається фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генерувальні установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел. Держава повністю компенсує відсоткову ставку по кредиту на покупку устаткування — сонячних або вітрових електростанції із системами зберігання", – йдеться у повідомленні.

Як отримати кредит:

1. Підготуйте документи: паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи, документи на обладнання. Отримайте кредит при дотриманні вимог банку.

2. Придбайте обладнання та оплатіть монтажні роботи. Введіть систему в експлуатацію: компенсація починається з моменту запуску системи.

Використовувати електростанцію можна для власних потреб або продажу електроенергії: "...можливість продажу надлишків електроенергії за механізмом самовиробництва шляхом укладання договору з постачальником універсальних послуг (ПУП)".

Читайте також:

Цифри на лічильнику вас здивують: як заощадити електроенергію. Важливі поради

Готуйтеся сидіти без світла: кому насамперед "відрубають" електрику за борги. Роз'яснення