Через посилення конкуренції на ринку праці українські роботодавці змушені підвищувати заробітну плату. Основною причиною підвищення заробітної плати є гострий дефіцит працівників.

Так, у макроекономічному та монетарному огляді Національного банку йдеться про те, що поєднання збільшення соціальних виплат та низької інфляції сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення.

"Нестача працівників залишається значною і продовжує тиснути на зарплати у бік збільшення", - пояснюють у НБУ.

Кількість працівників дещо збільшилася, що здебільшого пов'язано із сезонними факторами. Проте загалом кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи у червні практично залишилася на тому ж рівні.

За словами директора Науково-технічного центру Академії будівництва України Івана Перегінця, для того, щоб максимально швидко – протягом 5-10 років – відновити руйнування, заподіяні війною, Україні знадобиться близько 1,5 млн будівельників. Адже Росія вже зруйнувала в країні понад 60 млн. квадратних метрів житла. Він зазначив: до повномасштабної війни ми мали 300 тис. будівельників.

При цьому він наголосив: проводити відновлення за прикладом того, як це робилося після Другої світової війни, не можна. Адже економічна формація змінилася.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

"Ті новобудови, які були після Другої світової війни, обслуговували промисловість, яка була в рамках якихось міст. Сьогодні постає питання субурбанізації – перенесення основних економічних та промислових об'єктів на територію міст, наприклад, створення індустріальних технологічних парків", – констатував експерт.

Загалом Україні не вистачає робочих рук, щоб забезпечити виконання плану зростання валового внутрішнього продукту (ВВП). Так, щоб економіка країни відновлювалася на 7% щорічно, до 2030 року потрібно знайти додаткові 4,5 млн. працівників, підрахували в Мінекономіки.

Читайте також:

Це справжнє пекло: у Росії прорвало потужну дамбу, затоплює цілі села, росіяни благають небеса про пощаду

Про таке мріяли навіть діти депутатів: у покинутому гаражі знайшов рідкісний автомобіль "Ява"

Українцям розповіли про телефонні номери з новим кодом: що потрібно знати