Кожна господиня знає, що якщо яйце (перепелине, гусяче, куряче) помістити в холодильник, воно буде свіжим протягом 3-5 тижнів. При цьому точний термін придатності залежить від таких факторів, як умови транспортування та умови продажу. Адже кожна людина знає, що вживаючи яйця поганої якості, людина ризикує підхопити сальмонеллу.

Незважаючи на те, що яйце - це дуже делікатний продукт, його зовнішній вигляд не змінюється протягом тривалого часу, а тому на око визначити свіжість яйця практично неможливо.

Якщо при струшуванні ви не почуєте сторонніх звуків, то можете сміливо вживати яйце - воно свіже. Якщо при цьому чути сплески або хлюпання, значить, що всередину яйця потрапило повітря і розширив природний повітряний міхур. Таке яйце вже не можна.

Подивіться спочатку стан шкаралупи. У свіжого яйця вона буде шорстка і матова, а в того, що вже полежало довго - гладка на дотик і блищатиме на світі.

Перевірте яйце на міцність, злегка стиснувши. Дивіться, щоби не тріснуло. Якщо ви бачите, що шкаралупа м'яка на дотик та ще й у плямах – не купуйте.

Якщо зовні яйце без ознак старості, тоді переходимо до другого лайфхаку. Потрясіть його в руці. Якщо яйце свіже, то ви не відчуєте жодного руху всередині, а в залежаному відчуєте легке хлюпання.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

Можете покрутити яйце. Укладіть його на рівну неслизьку поверхню і поверніть. Воно обернеться навколо своєї осі швидко кілька разів, якщо не свіже. А решта – крутитиметься не так активно.

Крім того, господині розповідають, що свіжі та залежні яйця мають різну вагу. Беріть краще те, що найважче. Воно буде свіжим.

Можна перевірити яйце на запах.

Свіжі яйця мають запах вапна, але чим довше вони зберігаються, тим більше поглинають запахи продуктів, що лежать поруч.

І насамкінець застосуємо світло для перевірки: посвітите на яйце. Якщо під шкаралупою видно темні плями, залиште його на прилавку.

Читайте також:

Це дуже тривожний дзвіночок: що означає, якщо на вашій ділянці почав рости чистотіл

І спробуйте сказати, що це не принадність: рецепт овочевої запіканки з баклажаном, помідорами та сиром

Господиням на замітку: у якому посуді не можна варити варення - вже за тиждень воно у вас скисне