Досвідчені садівники знають, що після збирання врожаю малини необхідно одразу провести обрізання та внести осінні добрива. Ще б пак, добриво малини восени – запорука майбутнього врожаю.

Садівники-початківці помилково вважають, що після плодоношення чагарник малини "відпочиває". Насправді ж за осінь малина має наростити кореневу систему, яка запасає харчування на довгу зиму. Ці запаси допоможуть кущику нормально перезимувати, а навесні рушити на зріст.

Надземна частина теж готується до зимівлі - гілки покриваються щільнішою корою, здерев'янюють. Адже якщо пагони не встигнуть покритись корою до морозів, то загинуть.

Саме тому восени малині потрібен фосфор та калій.

Так, калій сприяє сильному зростанню коренів та зміцнює загальний стан рослини, роблячи кущі малини більш стійкими до хвороб, шкідників та стресів навколишнього середовища.

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Що ж до фосфору, то він теж допомагає сформувати міцний імунітет і благополучно перезимувати малину. За його участю закладаються плодові бруньки та формується коренева система. Дефіцит фосфору пригнічує рослину, зменшує майбутній урожай.

Важливо!

  • В осінній період малині зовсім не потрібний і навіть небезпечний азот. Вся справа в тому, що цей мікроелемент активує вегетацію і нарощування зеленої маси, тому після внесення азоту восени малина рушить у ріст і загине в холоди, тому що не встигне до них підготуватися.

Таким чином, найкращий варіант осіннього добрива для чагарника малини – використання фосфорно-калійних сумішей. Вони прискорять процес формування кори, збільшать кількість плодових нирок, що закладаються, і підвищать морозостійкість куща.

Важливо!

  • Оптимально вносити живильні суміші через місяць після закінчення плодоношення. Бажано, щоб до початку дощового сезону залишалося не менше місяця та приблизно два-два з половиною місяці до перших заморозків.

Перевірений народний засіб, ніж підгодувати малину восени під зиму – картопляні очищення. Вони містять велику кількість необхідних культурі елементів, включаючи глюкозу і крохмаль. Вони забезпечують рясне цвітіння наступного року і збільшують цукристість ягід. Органічні залишки швидко розкладаються, покращують структуру субстрату, насичують його поживними речовинами. Свіжі чи висохлі очищення ріжуть чи рубають на невеликі шматочки. Обрізання, що вийшло, прикопують під кущами малини.

Картопляні очистки. Фото: YouTube

Також для підживлення малини у серпні використовується деревний попіл.

Важливо!

  • Використовувати можна лише порошок від згоряння деревини без сторонніх домішок, оскільки інакше можна забруднити ґрунт токсичними речовинами.

Попелю застосовують у вигляді сухого порошку або водного настою.

У першому випадку її розсипають під кущами із розрахунку 300 г на кожен квадратний метр малинника. Попелу обов'язково присипають землею, інакше її здуває вітер.

У другому випадку спочатку готують настій. Для цього знадобиться відро на 20 літрів, 1 склянка золи, інструмент для перемішування, наприклад проста дерев'яна паличка і вода.

Співвідношення 1 склянка попелу до 20 літрів води забезпечує помірну концентрацію поживних речовин, що потрібно для серпневого підживлення і без ризику сильного приєднання.

Важливо!

  • Хоча деревний попіл корисний для малини, але його висока лужність може підвищити рівень pH грунту. При цьому рослини малини віддають перевагу слабокислим або нейтральним ґрунтовим умовам (pH 5,5-6,5).

Налийте у відро воду, а деревний попіл додавайте поступово, безперервно помішуючи. Переконайтеся, що деревний попіл добре розчинився у воді. Дайте розчину відстоятися щонайменше 24 годин. Далі потрібно зняти вапно, яке тонкою плівкою утворюється на поверхні - саме воно підвищує рівень pH ґрунту.

Готовий настій перемішують, заливають у канавку, яку роблять навколо куща. Після того, як рідина вбереться, канавку закопують.

Читайте також:

Такому великому і солодкому перцю заздрити навіть сусіди: секрет простого добрива без будь-якої хімії.

Ваші троянди засохнуть і їх доведеться викопувати: чим у жодному разі їх не можна удобрювати

Чи можна удобрювати помідори золою та яким буде врожай: важливі поради