Кожна господиня підтвердить, що в українській кухні існує не так багато рецептів, у яких картопля та яблука використовуються разом. Разом з тим, коли справа доходить до збереження картоплі, стає зрозуміло, що вони ідеально підходять один одному.
І справді, проростання картоплі під час зберігання – поширена проблема. При цьому досвідчені городники знають, що зберегти картоплю придатною для вживання допомагають не лише фактори навколишнього середовища, а й деякі рослини.
Наприклад, запобігти проростанню картоплі можна завдяки лимону або кислим яблукам. При цьому знадобиться лише один плід на 50 кг картоплі.
"Найкраще зберігати картоплю в дерев'яних ящиках або полотняних мішках при 80% вологості повітря, в приміщенні з гарною вентиляцією, без сонячного світла. Ідеальним місцем є льох", - кажуть знавці.
При цьому в ящик з картоплею рекомендується помістити кілька свіжих кислих яблук. У деяких джерелах яблуко рекомендується розрізати.
Вважається, що така хитрість перешкоджатиме проростанню бульб картоплі та знизить вологість.
Відключення світла завтра, 22 листопада: Укренерго озвучив графіки – заряджайте павербанки та ліхтарики
Світла не буде довго: ДТЕК і Укренерго вводять екстрені відключення - графіки не працюють
Вся правда їм приходить уві сні: 5 знаків Зодіаку, які бачать пророчі сни
Віра Брежнєва одразу після потяга несподівано опинилася у Києві: українці шоковані
Це пов'язано з тим, що яблука виробляють природний газ, відомий як етилен, який пригнічує проростання картоплі принаймні в лабораторних умовах.
Посилання:
- Етен або етилен ( С 2 H 4 ) - це органічна сполука, безбарвний горючий газ зі слабким солодкуватим запахом, що виробляється фруктами, такими як яблука, банани та помідори. Він відіграє життєво важливу роль у процесі дозрівання фруктів та овочів.
Дослідження, яке з'ясувало, що обробка етиленом затримує проростання картоплі, було опубліковано у виданні Journal of Food Science and Technology ( Журнал харчової науки та технологій) ще у 2016 році.
Вчені використовували жовту картоплю, яка зберігалася в прохолодному середовищі і піддавалася впливу певних доз етиленового газу через певні проміжки часу. Потім експериментатори проаналізували схожість бульб, вміст цукру, крохмалю тощо.
Дослідження показало, що обробка етиленом затримує проростання картоплі, принаймні у цих строго контрольованих лабораторних умовах.
Також допомагає боротися із проростанням картоплі м'ята.
А ще можна перекласти бульби лушпинням цибулі, свіжим листям горобини, сосновими або ялиновими гілками.
Читайте також:
Тітка Сара цим рецептом підкорила всю Одесу: готуємо справжні картопляні оладки єврейською
Справжнє літнє смакота: рецепт салату з картоплі та редиски із заправкою зі сметани та гірчиці.
Це краще за будь-які пиріжки: рецепт тонких картопляних язичків з молодою капустою