В Україні у січні 2024 року очікується зростання цін на традиційні зимові фрукти, такі як цитрусові та банани. Зазвичай цього сезону ці продукти стають доступнішими, але нинішня ситуація інша через польську блокаду кордону, що призводить до збільшення витрат на логістику і, як наслідок, до зростання цін. Очікуване середнє зростання становить близько 3%.
Про це пише «obozrevatel»
На думку Інни Сало, завідувачкою відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки, факторами, що сприяють підвищенню цін, є порушена логістика та зростаючі витрати на паливо та доставку.
"Щодо імпортованих плодів спостерігається некласична ситуація. Взимку їх пропозиція розширюється, але ціни все одно зростають у середньому до 3% – через порушену логістику та подорожчання пального та доставки", - заявила вона.
До кінця січня ціни на апельсини можуть зрости до 80 гривень за кілограм, що означатиме значне зростання, оскільки нині апельсини в українських супермаркетах коштують у середньому близько 60 гривень за кілограм.
Очікується також зростання цін на лимони, які потенційно можуть досягти 72 грн порівняно з нинішнім середнім показником у 63 грн/кг. За бананами прогноз передбачає подорожчання до 62 гривень із нинішньої ціни близько 60 гривень. Аналогічно, мандарини можуть зрости з 55-60 грн в середньому до 65 грн/кг.
Урожай буде найбільшим серед сусідів: які 3 дерева потрібно висадити у листопаді і як правильно це зробити
Вигадав суїцид, бо було нудно: українець вирішив оригінально запросити поліцію на чай
Гідна страва для новорічного столу: рецепт салату "Сніжок" з куркою та кукурудзою, щоб хоч десь був сніг
Хлопець Лесі Нікітюк розповів, як довго вони з нею разом: "Таке почуття, ніби..."
Очікується, що окрім цих фруктів ціни також зростуть на виноград та яблука. Сало прогнозує, що у січні ціни на яблука можуть зрости до 19 гривень за кілограм (+9%), а ціни на виноград – до 205 гривень за кілограм (+3%).
Читайте також:
Допомога від Карітас: розпочався прийом заявок на грошову допомогу - хто може подати
Ви пошкодуєте, що не робили їх раніше: рецепт ситних та ніжних котлет із квашеної капусти