Громадяни України, які пропустили своєчасний візит по повістці до місцевого центру мобілізації та соціальної підтримки, позбавляться права керування автотранспортом.

Подібні зміни передбачені в законопроекті №10378, який було внесено до Верховної Ради.

За узгодженим проектом закону №10378, порушники мобілізаційних правил не зможуть отримати посвідчення водія в територіальному сервісному центрі Міністерства Внутрішніх Справ.

Пропозиції законопроекту передбачають внесення даних щодо тих громадян, які ухиляються від участі в мобілізації, до Єдиного реєстру боржників. Це призведе до неможливості отримання посвідчення водія, керування автомобілем, виїзду за кордон, а також до обмежень у купівлі або продажу нерухомості. Крім того, вони не матимуть змоги отримати кредит.

Однак ці обмеження будуть тимчасовими. Військовообов'язковий або резервіст буде виключено з Реєстру боржників після явки до військкомату. Для цього керівник військкомату повинен подати відповідне повідомлення.

Законопроект №10378 був зареєстрований у Верховній Раді 25 грудня 2023 року та є ініціативою прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Наразі документ перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Після отримання висновку Комітету цей документ буде винесено на розгляд народних депутатів, що, ймовірно, станеться після 10 січня 2024 року.

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

У поточному 2023 році в Україні було посилено контроль за теоретичними та практичними іспитами на отримання прав водія.

У 2024 році планується ще більше посилення контролю за іспитами на отримання посвідчення водія, наприклад, допуск до класів для іспиту з теорії здійснюватиметься тільки після автоматичної ідентифікації особи.

Читайте також:

Залужний зробив важливу заяву щодо відстрочок під час мобілізації

А ось тепер почнуться справжні проблеми: що буде з банківськими картками всіх, хто ігнорує повістки

Блокпости по всій країні та повістки: військовий розповів, до чого готуватися українським чоловікам