Уряд США повідомив про те, що обрало каліфорнійську технологічну компанію Honeybee Robotics для розробки так званих LUNARSABERs. На складній інженерній мові - це Lunar Utility Navigation with Advanced Remote Sensing and Autonomous Beaming for Energy Redistribution і розшифровується як "місячна допоміжна навігація з розширеним дистанційним зондуванням і автономним випромінюванням для перерозподілу енергії".

Простіше кажучи, йдеться про гігантські ліхтарі або маяки, які забезпечуватимуть астронавтів світлом, електроенергією та зв'язком.

Про це пише Space.

Але це не єдине, що вони вмітимуть.

Honeybee Robotics була обрана в рамках 10-річної програми науково-дослідної агенції при Міністерстві оборони США DARPA з вивчення можливостей місячної архітектури. Ця структура уряді США відповідає за розробку нових технологій військового застосування.

"LUNARSABER буде висотою понад 100 метрів. Ці структури одночасно здатні інтегрувати сонячну енергію, зберігати та передавати її. Також вони забезпечуватимуть підтримку зв'язку, mesh-мережу та систему PNT – позиціонування, навігацію та синхронізацію. Крім того, ці маяки діятимуть і як система спостереження”, - сказано у повідомленні.

Популярні новини зараз

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Нова мобілізація та відстрочка: скільки діє "броня" від призову

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Показати ще

Під час місячних ночей LUNARSABER також виконуватиме свою пряму функцію – освітлення місцевості.

"Ця інфраструктура буквально проллє світло на нові можливості, збільшивши час роботи пілотованих та роботизованих місій на Місяці", – пояснив віце-президент із дослідницьких систем Honeybee Robotics Кріс Закні.

За його словами, LUNARSABER дозволить астронавтам працювати навіть у найглибших кратерах на Місяці, куди не потрапляє сонячне світло.

Закні переконаний, що впровадження цієї системи "змінює правила гри і прокладе шлях до процвітання місячної економіки".

LUNARSABER також можуть розміщувати корисне навантаження в основі системи або можуть бути встановлені на вершині щогли, щоб значно збільшити діапазон обслуговування.

Зазначимо, що раніше вчені вважали, що на південному полюсі Місяця, де NASA планує висадити астронавтів у найближчому майбутньому, а також побудувати першу місячну базу, можна отримувати сонячне світло та перетворювати його на електроенергію протягом усього року. Але такі спостереження показали, що насправді це не так. Навіть на краях найвищих кратерів рівень освітленості Сонцем не буває 100% протягом усього року. Тому сонячні панелі потрібно розміщувати ще вище, щоб космонавти отримували безперебійний потік енергії.

До речі, Honeybee Robotics зовсім не новачок у проектуванні обладнання для інших світів.

  • Зараз компанія розробляє RedWater – гірничодобувну роботизовану систему, призначену для буріння на поверхні Марса і розпалювання або видобутку води.
  • А раніше її інструмент для абразивного руйнування гірських порід (RAT) використовували на марсоходах НАСА Spirit та Opportunity, які сіли на Червону планету у січні 2004 року.
  • Також пристрій для збирання крижаного ґрунту – "Совок Фенікса" – застосували під час місії NASA Mars Phoenix Lander у 2008 році.
  • Устаткування Honeybee Robotics встановлено і на двох марсоходах НАСА, що діють, - Curiosity і Perseverance.

Читайте також:

Ось це технології: з наступного року в машини почнуть ставити системи проти водіїв, що випили.

Такого ще не було: вчені розповіли, що з космосу надходять дедалі дивніші сигнали

Задобріть Дракона: які речі принесуть успіх та щастя до будинку у 2024 році