Нідерланди та Україна підтвердили початок підготовки до передачі сучасних винищувачів F-16 військово-повітряних сил Нідерландів до України.

Інформацію про це оприлюднив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у своєму офіційному Twitter-акаунті.

"Постачання F-16 є одним з найважливіших елементів угод про військову підтримку України. Крім дозволу на експорт, для того, щоб постачання могло відбутися, необхідно також виконати низку інших критеріїв, включаючи вимоги до персоналу та інфраструктури. Це рішення підтверджує незмінну відданість Нідерландів наданню Україні підтримки, необхідної їй для відповіді на російську агресію, що триває, - написав Рютте.

Прем'єр-міністр також наголосив на позитивних кроках України у реформуванні, необхідному для вступу до Європейського союзу.

"Я також запевнив президента Зеленського, що Нідерланди докладуть усіх зусиль, щоб забезпечити досягнення угоди на засіданні Європейської ради у лютому 2024 року про фінансову підтримку з боку ЄС", - додав Рютте.

У відповідь на ці новини президент Зеленський висловив подяку Нідерландам за початок процесу передачі винищувачів. Він також наголосив на важливості швидкого надання Україні довгострокової допомоги від Євросоюзу у розмірі 50 мільярдів євро. У ході переговорів сторони також обговорили ситуацію на передовій, події у Чорному морі та поточні військові потреби України, включаючи питання артилерії, безпілотників та протиповітряної оборони.

Зеленський наголосив, що Україна та Нідерланди продовжують спільну роботу із забезпечення безпеки відповідно до Вільнюської декларації "Великої сімки". Він висловив сподівання на успішне завершення цієї співпраці та наголосив на важливості таких партнерських ініціатив у контексті поточної геополітичної обстановки.

Популярні новини зараз

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

А тим часом наші війська сьогодні поставили рекорд, збивши відразу 3 російських Су-34.

Читайте також: