З 2025 року учні четвертих класів в Україні зазнаватимуть державної підсумкової атестації (ДПА), як повідомила директор Українського центру оцінювання якості освіти, Тетяна Вакуленко.

Цікаво, що цей іспит включатиме не лише тестову, а й усну частину.

Вакуленко наголосила на важливості того, щоб діти не лише обирали правильні відповіді із запропонованих варіантів, а й могли самостійно вибудовувати відповіді, формулювати свої точки зору, а потім успішно викладати їх усно. Вона наголосила, що цей підхід спрямований на розвиток навичок критичного мислення та вміння висловлювати свої думки.

Щоб запровадити повноцінне оцінювання для четверокласників, необхідно провести аналіз різних факторів.

Вакуленко висловила намір провести пілотний проект у 2024 році, що включає ДПА для четверокласників з української мови та математики. У цьому експерименті візьмуть участь дві тисячі школярів. Після цього пілотування Український центр оцінювання якості освіти проведе аналіз того, наскільки зручними будуть ці інструменти оцінки для використання у шкільних навчальних закладах.

Вакуленко наголосила, що їхньою метою є створення більш гнучкої системи оцінювання, що сприятиме розвитку компетентних та креативних учнів.

За результатами пілотного проекту планується коригування матеріалів, щоб з 2025 року всі освітні установи могли запровадити цю систему оцінювання для четвертих класів.

Популярні новини зараз

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Це просто блаженство під картоплю: рецепт маринованого малосольного оселедця по-голландськи - це потрібно спробувати

Показати ще