Зіткнувшись зі зниженням виробництва яєць та подальшим зростанням цін на внутрішньому ринку, Росія планує закупити близько 1,2 мільярда курячих яєць у Туреччині та Ірані.

Про це пише «obozrevatel»

Цей крок став відповіддю на зростання цін на яйця всередині країни, що досягають у деяких регіонах до 300 рублів за десяток. Мережі супермаркетів ввели обмеження на кількість яєць на людину і перейшли на штучний продаж.

Євразійська економічна комісія (ЄЕК) ухвалила рішення надати тарифну пільгу, що звільняє від ввізного мита на курячі яйця з 1 січня по 30 червня 2024 року. Пільга поширюється на постачання до 1,2 млрд. штук з можливістю поставок з обох сторін. Туреччина та Іран.

"Рада Євразійської економічної комісії (ЄЕК) прийняла рішення надати тарифну пільгу у вигляді звільнення від сплати ввізного мита на курячі яйця. Пільга надаватиметься з 1 січня по 30 червня 2024 року для постачання в РФ до 1,2 млрд штук. Постачання можуть розпочатися не лише з Туреччини, але й Ірану", – повідомляють РосЗМІ.

Рішення спрямоване на стримування зростання цін на яйця та запобігання потенційному дефіциту яєць у Росії. Зростання цін пояснюється такими факторами, як скорочення поголів'я птиці, вплив пташиного грипу, зростання цін на корми та ветеринарні препарати, а також зростаючий споживчий попит.

Популярні новини зараз

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Попри перехід імпорту яєць, Росія з 2020 року зберігає самозабезпеченість виробництвом яєць.

Міністр торгівлі ЄЕК Андрій Слєпнєв визнав зниження внутрішнього виробництва яєць, що спонукало ухвалити рішення про імпорт.

"Постачання з далекого зарубіжжя не здійснювалося з 2020 року, що було пов'язано з високим рівнем самозабезпеченості. Однак зараз на тлі збільшення споживчого попиту та зниження виробництва через епізоотичну ситуацію ми спостерігаємо помітне подорожчання яєць", – сказав він.

Проте експерти, зокрема Дмитро Востриков з асоціації «Руспродсоюз», наголосили на проблемах у суттєвому збільшенні виробництва яєць.

Птахофабрики часто працюють у збиток, а пік попиту на яйця посідає певні періоди, такі як Новий рік і Великдень, що ускладнює стійку прибутковість протягом усього року.

"Влітку, коли немає високої ціни на яйця, виробники продають дешевше за собівартість, це вимушений захід, тому що обмежений термін зберігання і або їх викидати, або продавати дешевше... Пік цін у нас на яйця новорічний і великодній, і за роком не зрозумієш, вирулиш у плюс чи мінус", – поскаржився він.

Читайте також:

Даремно ви її викидали: що можна зробити з гарбузовою шкіркою. П'ять корисних порад

Такою стравою точно захочеться похвалитися: рецепт ніжної відбивної німецькою в сметанному соусі

Різдвяний Святвечір: коли відзначатимемо за новим календарем і що потрібно знати