Ні для кого не секрет, що повномасштабне вторгнення російських військ в Україну призвело до того, що понад 8 млн. українців були змушені залишити свої будинки. Основними напрямками міграції біженців стали, як правило, сусідні країни на захід від України: Польща, Румунія, Угорщина, Молдова, Словаччина, Чехія та Німеччина. Так, на травень 2023 року в Геріанії перебували близько 1,1 млн. українців, у Польщі – 990 000, у Чехії (340 000), Іспанії (178 000), Італії (158 000) та Болгарії (157 000). Такий розподіл не випадковий, бо багато хто орієнтується на розмір соціальної допомоги, яку пропонує уряд тієї чи іншої країни. Щоправда, 2024-го багато що зміниться.

І справді, політики в різних країнах періодично закликають скоротити фінансову підтримку українських біженців, щоб знизити навантаження на бюджет і запобігти подальшому напливу тих, хто втік від війни.

Наприклад, Німеччина планує вдвічі скоротити федеральну допомогу, призначену землям покриття витрат на прийом та інтеграцію біженців. Про це міністерство фінансів повідомляло 26 вересня. Такий крок необхідний економії коштів на тлі швидкого зростання інфляції та економічного спаду. Уряд також може припинити свій внесок у витрати з догляду та інтеграції 1 млн українських біженців, повідомило джерело в уряді.

Нині деякі німецькі політики закликають скоротити виплати українцям до рівня допомоги біженцям з інших країн.

Про можливість скасування фінансової підтримки для українських біженців заявляли в уряді Польщі. Передбачалося, що поступове зменшення допомоги розпочнеться у першому кварталі 2024 року. Поки що про офіційне рішення щодо цього невідомо.

Політики Нідерландів також вважають, що виплати у країні залучають багато біженців із України. Зокрема голова Ради Безпеки Ваутер Колфф виступає за скорочення прожиткового мінімуму для українців.

Популярні новини зараз

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Різкий стрибок до 122 грн: скільки зараз коштують яйця та соняшникова олія у супермаркетах

Показати ще

Читайте також:

Українські біженці почали виїжджати з Польщі: з чим це пов'язано та куди їдуть люди

Литва втішила українських біженців дуже добрими новинами. Цього чекало багато

У Німеччині потішили українських біженців: на скільки тепер можна залишитись у цій країні

На таке ніхто не очікував: українські біженці почали масово залишати Канаду. Що там відбувається