16 грудня за церковним календарем вшановується пам'ять блаженної цариці Візантійської Феофанії, відомої як дружина візантійського правителя Лева VI Мудрого. Феофанія народилася в Константинополі в 863 році в благочестивій родині Мартинаків і отримала християнське виховання, що наставило її на шлях духовного служіння.

Про це пише «ТСН»

Лео та Феофанія були парою з різкими відмінностями; він знаходив радість у земних насолодах, а вона присвятила себе служінню Господу. Перш ніж зійти на престол, пара зіткнулася з безліччю випробувань. Батько Лева, піддавшись наговорам, ув'язнив Лева та Феофанію у в'язницю на три роки. Втрата дочки Євдокії ще більше перевірила стійкість Феофанії.

Шукаючи втіхи, Феофанія пішла до монастиря при Влахернській церкві, віддавшись молитві. Тим часом Лео знайшов щастя в обіймах іншої. Незважаючи на бажання Феофанії розлучитися, патріарх не дав згоди. Їхній шлюб тривав 12 років і завершився лише зі смертю королеви.

16 грудня радять не носити червоний одяг і не виглядати у дзеркало, щоб уникнути нещастя. Не рекомендується прислухатися до порад некровних родичів, носити одяг навпроти або продовжувати одягатися навпаки.

Також фольклор пов'язує конкретні погодні умови у цей день із прогнозами на майбутнє літо та зиму. Віруючі цього дня часто звертаються за порадою до Святого Агея, наголошуючи на важливості виконання цих обіцянок.

Популярні новини зараз

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Різкий стрибок до 122 грн: скільки зараз коштують яйця та соняшникова олія у супермаркетах

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Показати ще

Читайте також:

Такої смакоти ви точно не куштували: рецепт ароматних та ніжних сирників із шоколадними краплями

Такої смачної кави ще не пили: названо головні помилки, які допускають майже все при приготуванні цього напою

Цей секрет знає не кожна господиня: що додати в тісто, щоб деруни вийшли світлими і не темніли