Сьогодні, 15 грудня, за церковним календарем відзначається день пам'яті преподобного Павла Латрського – віруючого, який народився в місті Олен і прийняв шанування у Візантії.

Детальніше про день 15 грудня, його історію, традиції, прикмети та заборони читайте в нашому матеріалі.

У ранньому віці Павло втратив батька, який загинув під час морської битви з арабами. У зв'язку з цим Павло та його брат Петро здобули освіту в монастирі святого Стефана у Фригії. Після смерті матері Павло став пастухом, але пізніше прийняв рішення вирушити до монастиря, розташованого біля гори Латр (сьогоднішня територія Туреччини), де вів аскетичний спосіб життя.

Щодня Павло молився Богу, піддав себе самокатуванням, не спав на ліжку, а деякий час навіть зовсім не спав. Він прагнув повністю присвятити себе Богові. Незабаром він усвідомив, що цього недостатньо і дав обітницю мовчання, потім оселився в печері, одержуючи їжу від місцевого пастуха, який його випадково побачив. Завдяки своїм зусиллям він знайшов дар передбачення і чудотворення від Господа. Двічі він здійснив поїздки на острів Самос, де очолив будівництво двох монастирів.

Головні заборони 15 грудня

15 грудня триває Різдвяний піст, тому цього дня 15 грудня слід утримуватися від вживання їжі тваринного походження, молочної продукції та яєць.

Також 15 грудня рекомендується бути веселим та позитивним, щоб зберегти міцне здоров'я. Важливо стримувати емоції, особливо негативні, і не нарікати на холод.

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Показати ще

Народні прикмети та традиції 15 грудня

Наші пращури вірили, що погода 15 грудня 15 грудня прогнозує погоду в березні. Якщо 15 грудня буде морозний день, то березень буде теплим. Якщо ж вдень мороз, а ввечері потеплішало, слід очікувати холоду.

Також вважалося, що сильний північний вітер 15 грудня віщує сильні морози. Іній на деревах 15 грудня віщував урожайний рік. Якщо кіт лізе на піч, то очікуються холоди. А якщо синиці розкричалися з самого ранку, то також будуть морози. Великі замети снігу 15 грудня означали, що літо буде теплим, але не жарким.

Читайте також:

Не викликайте лиха і нещастя: чому ніколи не можна чіпати павуків, якщо вони завелися у вашому домі

Ви загробите всю техніку в будинку: які прилади ніколи не можна підключати до подовжувача

Чому в жодному разі не можна купувати квартиру вище 7 поверху. Вчені цього вже не приховують