В Україні банки розпочали блокування карт ухилістів. Арешт рахунків чоловіків провадиться у тому випадку, якщо є рішення Державної виконавчої служби про списання штрафу. А штрафують ухилістів за порушення правил воєнного обліку.

Отже, стосовно багатьох ухилістів зараз відкрито адміністративні провадження за статтею 210 КУпАП "Порушення військовозобов'язаними або призовниками законодавства про військовий обов'язок та військову службу", розповів адвокат Олександр Потєшин.

У цій статті Адміністративного кодексу йдеться зокрема про відповідальність, передбачену для військовозобов'язаних за порушення правил військового обліку. Так, при зміні місяця проживання вони мають стати на військовий облік протягом 7 днів. Для тих, хто не виконав цю норму, передбачено штраф від 510 до 850 грн. Крім того, якщо військовозобов'язаний отримав повістку і не з'явився до ТЦК для звірки даних, за це також передбачено штраф.

Отже, якщо щодо таких громадян є виконавчі провадження, то вони потраплять до ДВС на примусове виконання.

"Це стандартна практика, якщо постанова ТЦК та СП піде на примусове виконання у ДВС", - зазначив юрист.

ГІС, своєю чергою, має автоматизовану систему виконавчих проваджень (АСІП). Відразу після відкриття виконавчого провадження і занесення боржників, що ухиляється до реєстру, ця система автоматично знаходить всі його рахунки в банках. Їх заарештовують та автоматично списують із рахунку суму, рівну сумі призначеного штрафу.

Популярні новини зараз

Кожен місяць мінус 20% від пенсії: у ПФУ попередили українців про урізання виплат

Їх знанням позаздрять усі мудреці: знаки Зодака, які дають найкращі поради в будь-якій ситуації

Такої допомоги зрадіє багато хто: хто з українців отримає виплату у розмірі 10 пенсій

Як правильно посадити цибулю на зиму, щоб вона виросла великою, соковитою і солодкою: інструкція для дачників

Показати ще

Але якщо навіть на ваших рахунках у банках немає грошей, ГВС все одно має чимало інструментів для стягнення боргу. Тому краще "не чинити опір" і одразу сплатити штраф, радить адвокат.