Картопля – одна з найбільш доступних овочевих продуктів в Україні. Завдяки низькій ціні, українці активно купують картоплю та створюють запаси на зиму. Проте аналітики ринку прогнозують подальше зниження цін на картоплю.

Докладніше про те, коли сильно подешевшає картопля, інформує today.ua.

Віце-президент Української асоціації виробників картоплі (УАПК) та керуючий директор компанії Agrico Ukraine, Микола Гордійчук, наголошує, що до кінця вересня-початку жовтня ціни на картоплю ще впадуть. Цього року в Україні виріс добрий урожай картоплі, що призведе до його надлишку. При цьому практично не планується експортувати картоплю.

Це змусить виробників продавати продукцію за нижчими цінами. Фермери, швидше за все, прагнутимуть продати свій урожай вже восени, щоб уникнути витрат на зимове зберігання. Крім того, у багатьох немає достатнього місця для зберігання такого великого обсягу врожаю. Тому низькі ціни на картоплю продовжуватимуть знижуватися.

Згідно з експертом, якщо у червні ціна на молоду картоплю становила 1,20 євро за кілограм, то зараз вона знизилася до 0,16 євро. Проте якісної картоплі залишається не так багато. Супермаркети продають його за ціною 0,18-0,20 євро за кілограм, але ці ціни швидше за все недовго протримаються.

Експерт прогнозує, що з вересня до жовтня буде надлишок картоплі на ринку без можливості експорту, що може призвести до подальшого зниження цін. Проте взимку, у січні чи лютому 2024 року, ціни на картоплю можуть почати зростати, оскільки на цей момент багато українців вже витратить свої запаси. Можливо, тоді надійдуть на продаж картопляні запаси, які були збережені в сховищах для овочів на зимове зберігання, і ціни на нього можуть знову підвищитися.

Популярні новини зараз

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Читайте також:

Що буде з цінами на м'ясо, фрукти та овочі: українцям розповіли, до чого готуватись

Готуємось до осіннього подорожчання: на що піднімуться ціни восени і скільки коштуватимуть продукти для борщу

Українців попередили: алгоритм розрахунку пенсій можуть міняти. Що розповів міністр