Місцева влада та енергетичні компанії України розробили графіки відключень електроенергії, які можуть бути використані вже з 1 жовтня. Відключення можуть бути викликані новими атаками Росії, які будуть неминуче і які можуть призвести до проблем із розподілом чи генерацією електроенергії в Україні.

Докладніше про те, що в Україні вже створили графіки відключення світла ТСН.

Чи будуть відключення?

Імовірність вимкнень висока. Однак у кращому випадку вони можуть статися в період пікових навантажень і не торкнуться всіх споживачів.

За даними Міністерства енергетики України, близько 70% пошкоджених ТЕС та ТЕЦ вже відновлено. Підготовка до зими продовжується, і є час збільшити цей відсоток. Проте ситуація залишається складною, і енергетики не можуть точно прогнозувати, якими будуть відключення та які саме регіони вони торкнуться.

"Підготовка до зими ще триває, і до листопада ми маємо час, щоб підготуватися до складних сценаріїв, які можуть бути обумовлені обстрілами російських військ", — заявив голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Популярні новини зараз

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос

Їх знанням позаздрять усі мудреці: знаки Зодака, які дають найкращі поради в будь-якій ситуації

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

За словами Геруса, Україна увійде до опалювального сезону приблизно з тими ж потужностями, що й минулого року. Однак питання полягає не тільки в тому, чи вистачить електроенергії, а й можливості її розподілу. І це залежить від того, як Росія атакуватиме енергетичну інфраструктуру України взимку і якими будуть цілі цих обстрілів.

Які можуть бути вимкнення?

Графіки вимкнень вже розроблені для більшості регіонів. Однак далеко не факт, що вони будуть застосовуватись. Тим не менш, можна приблизно зрозуміти, як довго можуть тривати відключення.

Наприклад, у Львівській області відключення можуть бути запроваджені з 1 жовтня. Вони діятимуть лише за розпорядженням "Укренерго" та за необхідності скоротити споживання. Тривалість відключень може становити до двох годин поспіль та до чотирьох годин на добу.

На Полтавщині може бути шість черг відключень електроенергії. Також графіки аварійних та планових відключень вже розробили у "Вінницяобленерго". У компанії програму знеструмлення споживачів називають "справедливою та недискримінаційною". Щодо тривалості знеструмлення їх періодичність може коливатися від двох до чотирьох годин поспіль. Така сама ситуація у всіх регіонах.

Запорізька АЕС

Якщо Україна зможе повернути під свій контроль Запорізьку АЕС у найближчі місяці, а ракетні атаки та запуски дронів на українські міста припиняться, причин для масових та тривалих відключень може не бути. Однак, враховуючи досвід поточної війни, сподіватися на такий результат не слід.

Читайте також:

Не всі про це знали: українцям розповіли про економний тариф на електрику. Скільки можна заощадити

Українців попередили: у яких місцях тепер вручатимуть повістки

Приватбанк пояснив, звідки береться "комісія-невидимка" під час використання картки