5 днів тому президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Тайіп Ердоган проводили в Сочі зустріну, на якій намагалися домовитися про відновлення "зернової операції", що дозволяла експортувати українське зерно по Чорному морю. Тоді зустріч закінчилася "провалом" з цього питання. А зараз Президент Туреччини Реджеп Ердоган виступив з несподіваною пропозицією.

Так, стало відомо, що Президент Туреччини Реджеп Ердоган призвав лідерів країн G20 задовольнити деякі вимоги Росії, щоб відновити зернову угоду.

Довідка:

  • Чорноморська зернова ініціатива - угода, підписана Росією і Україною з Туреччиною і ООН окремо в липні 2022 року, - узаконила морські коридори для безпечного вивозу українського зерна по Чорному морю через три порти: Черноморськ, Одесу і Південний. Друга частина угоди передбачає зняття бар'єрів на експорт російського продовольства і добрив.

Ердоган намагається відновити зернову угоду, що вирішувала постачання українського зерна і що понизило світові ціни на продовольство.

Про це пише Bloomberg із засланням на людей, знайомих з ходом переговорів.

Туреччина заявляє, що спосіб відновити зернову угоду – це ослабити деякі санкції, які, за твердженням Москви, не дозволяють імпортувати сільськогосподарське устаткування (трактори або запасні частини).

Популярні новини зараз

Лілія Ребрик без макіяжу показала, як виглядає її донька: "Відчуває моє дихання..."

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

Показати ще

Як пише Bloomberg, хоча зусилля Туреччини навряд чи зроблять вплив на союзників України в США і Європі, прийняття Ердоганом вимог Росії підкреслює виклики, з якими він стикається в своєму балансуванні після вторгнення Москви до України.

США і їх союзники відкидають затвердження Кремля про те, що ці заходи обмежують експорт сільськогосподарської продукції з РФ, і доки чинять опір закликам до ослабіння санкцій.

За словами декількох європейських дипломатів, Росія відкинула запропонований ООН компроміс, який полягав би в створенні дочірньої компанії державного сільськогосподарського банку підсанкції "Россельхозбанк" і наданні нею доступу до системи SWIFT. За їх словами, Туреччина часто згадує стан переговорів про зернову угоду під час зустрічей. Анкара намагається знайти консенсус, щоб відновити операцію, додав чиновник з Індії.

Читайте також:

Путіну доведеться припинити вторгнення в Україну: у США розповіли, до чого призведе контрнаступ ЗСУ

Головну бабусю Путіна розіграли телефоном: вона зрадила Кремль і прокричала "Слава Україні". Відео

Москва не захищена від ударів, Путін наказав посадити генерала, відповідального за ППО

Після допиту, який Путін влаштував у прямому ефірі, чиновник навіть забув, як пити воду зі склянки. Відео