Відстрочка від мобілізації буде надаватися студентам чоловічої статі віком до 30 років, які здобувають систематичну освіту, а також викладачам. Про це рішення повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий у Facebook.

Про це пише «rbc»

Міністр Лісовий підкреслив, що освіта не повинна полягати у пошуку лазівок чи імітації. Це має бути свідомий вибір та справжній процес навчання. Він висловив стурбованість тим, що деякі люди використовують вступ до університетів як законний, але нечесний спосіб уникнути мобілізації.

"Моя позиція проста: освіта в жодному разі не повинна бути про імітацію та лазівку. Зате освіта, а тим більше вища освіта має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Вчитися ніколи не пізно, втім, вступ до університету не повинен ставати формальністю тільки для отримання будь-яких переваг та бонусів", - написав він.

Пропоновані зміни спрямовані на вирішення цієї проблеми. За новими правилами відстрочення не надаватиметься чоловікам старше 30 років, які вступають до навчального закладу та здобувають невідповідну вищу освіту. Однак студенти чоловічої статі до 30 років, які здобувають систематичну освіту, як і раніше, матимуть право на відстрочку, як і викладацький склад, який працює у навчальних закладах.

"Якщо подивитися на цифри, то маємо +55 тисяч студентів-чоловіків старших за 25 років у 2022 році порівняно з 2021, у тому числі +33 тисяч на магістерському рівні. У свою чергу такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти", - зазначив міністр.

Популярні новини зараз

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Лілія Ребрик без макіяжу показала, як виглядає її донька: "Відчуває моє дихання..."

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Міністр Лісовий підкреслив, що право на освіту гарантоване Конституцією України, і кожен, хто бажає здобути освіту, як і раніше, зможе це зробити. Однак він наголосив, що знаходження лазівок для реалізації одного права при ухиленні від зобов'язань не є питанням чесності та гідності.

"У запропонованих змінах йдеться, що відстрочка не поширюватиметься на чоловіків старше 30 років, які вступають до навчального закладу та здобувають непослідовну вищу освіту", - пояснив Лісовий.

Ці зміни є частиною зусиль щодо забезпечення того, щоб відстрочки від мобілізації надавалися на основі реальних освітніх цілей та не використовувалися не за призначенням як засіб ухилення від національних зобов'язань.

"Право на освіту - гарантоване Конституцією України. І всі бажаючі й надалі зможуть його реалізовувати. Водночас у Конституції зазначено, що захист України, її незалежності та територіальної цілісності є обов'язком громадян. Шукати лазівки для нібито реалізації одного права та уникнення обов'язку - не про чесність і не про гідність", - підсумував він.

Читайте також:

Вертикально, горизонтально та ніяких пакетів: як потрібно зберігати літню гуму на дисках та без дисків

Як швидко дізнатися, що молоко було розбавлене водою: прості хитрощі

На вас чекає великий успіх і дуже щасливий місяць: названі 4 знаки Зодіаку, яким пощастить у вересні