З 1 жовтня 2023 року в Україні відбудуться зміни щодо військового обліку жінок, які особливо торкнулися медичних та фармацевтичних працівників.

Про це пише «finance»

В даний час військовий облік для жінок є добровільним для більшості професій. Це означає, що жінки не зобов'язані реєструватися у військкоматах, якщо вони самі цього не забажають.

Обов'язкова реєстрація медичних та фармацевтичних працівників. З 1 жовтня 2023 року медичні та фармацевтичні працівники, включаючи лікарів, медсестер та фармацевтів, будуть зобов'язані пройти обов'язковий військовий облік.

Жінки можуть бути зараховані на облік, якщо вони відповідають віковому цензу (до 60 років) та визнані фізично придатними до служби, встановленої військово-медичною комісією (ВЛК).

Щоб зареєструватись на військову службу, жінкам цих професій слід відвідати місцевий територіальний призовний пункт. Їм необхідно буде принести з собою паспорт, диплом, який підтверджує медичну освіту та довідку з місця роботи.

Популярні новини зараз

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Жінки, які перебувають на військовій службі, мають ті ж обов'язки, що й чоловіки, включаючи при необхідності явку на військову підготовку та повідомлення військкоматів про зміну їхньої особистої інформації, такої як місце проживання, сімейний стан або інвалідність.

Випускники медичних та фармацевтичних факультетів мають розпочати процес реєстрації за два місяці до завершення навчання. Освітні установи несуть відповідальність за подання списків випускників до місцевих районних (міських) територіальних центрів військово-цивільного співробітництва. Ці списки повинні містити суттєву інформацію про випускників.

Випускникам медичних та фармацевтичних установ надається один місяць після завершення навчання для реєстрації. Недотримання цього терміну може спричинити штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень.

Для жінок, які здобули медичну чи фармацевтичну освіту до зміни закону (до 30 грудня 2022 року), діє «перехідний період» до кінця 2026 року. Протягом цього періоду вони можуть працевлаштуватися без військового обліку. Однак роботодавці повинні повідомляти про незареєстровані особи місцевому ТЦК. Ті, хто не працевлаштований, мають звернутися до військкоматів для постановки на облік.

Ці зміни спрямовані на те, щоб медичні та фармацевтичні працівники в Україні виконували свої обов'язки військової служби, сприяючи зусиллям національної оборони.

Читайте також:

Поки що з одним оком: німецький канцлер Шольц показав, що сталося з його обличчям

Їх називають "чарівними": які рослини приносять у дім достаток, мир та удачу

Дика спека пішла, її змінює справжня свіжість: синоптики розповіли, якою буде погода