Готуючи консервацію, кожна господиня знає головне правило - всі заготовки потрібно перевертати вгору дном і вкувати чимось теплим до охолодження. Ще б пак, саме так робили наші бабусі. Ось тільки, як виявилося, не все однозначно у цьому питанні.

Так, якщо слідувати технології в консервуванні, то банки, які закриваються гвинтовими кришками, не слід перевертати. Навіть самі виробники таких кришок пишуть на етикетках, що перевертати ємності із консервацією не потрібно.

Справа в тому, що гвинтові кришки дуже щільно закривають банку і не дають повітря проникати всередину.

У той же час ємності, які закриваються закочувальною машиною, потрібно перевертати.

По-перше, це необхідно для того, щоб перевірити герметизацію банки. Перевертання дозволяє перевірити, чи є можливість того, що рідина (наприклад, розсолу, соку або компоту) випливе з тари.

І справді, при класичному положенні не зовсім зрозуміло, чи щільно прилягає кришка. Так, якщо під перевернутою банкою є підтікання вмісту, то це означає, що кришка погано закручена і таке закочення зберігатиметься довго не буде, адже консервація здується і піде бульбашками. Вживати вміст банки, кришка якої здулася, небезпечно для здоров'я.

Популярні новини зараз

Таку смакоту точно вигадали боги: рецепт картоплі, запеченої з куркою, маринованою в кефірі

Такої допомоги зрадіє багато хто: хто з українців отримає виплату у розмірі 10 пенсій

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Показати ще

Простими словами, цей трюк допоможе перевірити, чи щільно ви закатали банку і чи не протікатиме вона. Бо тільки-но ви помітите хоч якісь ознаки цього – ви зможете перекласти вміст в окремий посуд і приготувати вдруге. До того ж важливо не лише перевернути банку, а й накрити її чимось теплим з усіх боків.

Але, як виявилося, перевірка щільності закупорки – це не єдина причина, через яку слід перевертати банки.

Розподіл рідини та соку. Перевертання банки сприяє рівномірному розподілу соку та рідини всередині банки. Це може бути корисним, особливо якщо продукт має окремі шари (наприклад, салати, соуси або суміші для випікання), щоб зберегти рівномірність смаку та текстури при консервації.

Розподіл консервантів. Деякі продукти, такі як мариновані овочі, сипучі суміші та салатні нарізки, можуть включати консерванти або добавки, які мають тенденцію осідати на дні банки. Перевертання банки допомагає рівномірно розподілити ці консерванти всередині продукту, забезпечуючи кращу консервацію та збереження якості.

Зміцнення кришки. При закритті кришки банки певний тиск може бути створений усередині, особливо якщо продукт консервований гарячим методом. Перевертання банки допомагає зміцнити та закріпити кришку, забезпечуючи більш надійне та міцне герметичне ущільнення.

Наскільки довго потрібно перевертати банки

  • Якщо це компот, вистачить 30-60 хвилин, після чого можна залишити охолоджуватися при кімнатній температурі.
  • Якщо це огірки чи помідори, то тримати його у такому вигляді потрібно не менше 6 годин до охолодження. Після потрібно спостерігати за банками хоча б два дні, щоб переконатися, що все добре.

Як правильно перевертати

Здавалося б, нічого складного цього не передбачає. Але й тут існують свої особливості та нюанси:

  • не можна брати банки голими руками, адже вони гарячі, а отже, можна обпектися;
  • перевертання банок повинно виконуватися плавно та повільно;
  • ставити консервацію кришкою на рівну поверхню слід гранично акуратно;
  • стукати дном банки не рекомендується.

Навіщо укутувати банки після заходу сонця

Закочені банки повинні остигати природним шляхом. Чим повільніше буде охолодження – тим вище буде збереження та якість консервованих заготовок.

Читайте також:

Дачник розповів, для чого він робить дірки у кришках для консервації: багатьох це здивує

Що потрібно консервувати у вересні: кулінарний календар української господарки

Аромат-спокусник: рецепт консервованих кабачків із вишнею на зиму. Ви закохаєтеся в цю страву

Взимку ви насолоджуватиметеся цією консервацією: рецепт ікри зі стручкової квасолі та помідорів