Насіння лікарських трав можна купити дуже дешево, а скільки користі та радості принесуть вони вашій родині. Ви зможете із задоволенням виростити цілий аптечний садочок на вашому домашньому підвіконні.

Лікарські трави, що підходять для вирощування вдома з насіння:

Алтей

Алтей лікарський – близький родич красуні-мальви. З усіх частин алтея, самий цілющий – корінь. Але вирощувати його вдома немає сенсу, зате його листочки теж дуже корисні. Їх можна додавати у салати та супи. Вони ніжні і приємні на смак. Щипати листочки алтея можна цілий рік, а влітку ваш алтей ще і буде красиво цвісти ніжними кремово-рожевими квітками. Насіння алтея заглиблюють на 4 см - 5 см у ґрунт, сходи з'являться протягом тижня. Це досить великі рослини, у домашніх умовах можуть досягати висоти у 50 см. Тому висаджуйте розсаду у горщики об'ємом від 1 л. Догляд за алтеєм дуже простий, поливи, кілька підживлень за сезон повним мінеральним добривом. Це невибаглива рослина. Подбайте лише про те, щоб із осені до весни рослині вистачало додаткового освітлення.

Меліса

Меліса – одна із найулюбленіших рослин для вирощування на підвіконні. Виростити її з насіння ви зможете без особливого клопоту. Зате рости вона буде багато років і ви зможете насолоджуватися її цілющим ароматом та ніжним чаєм. Меліса прекрасно заспокоює нерви, стабілізує. При застуді – полегшить дихання, зніме закладеність носа. Насіння меліси висівають дуже неглибоко, не більше ніж на 1 см. Потім накрийте контейнер з посівами плівкою та поставте у тепле місце.

Сходи можуть з'являтися до 3-х тижнів. Для меліси це нормально, вона сходить повільно. Рослини, що підросли, висаджуйте у постійні горщики. Меліса – рослина, яка відмінно переносить обрізку, і тільки краще кущиться. Уже після появи 7-8 листочка, можете відщипнути верхівку і кинути її в чай. Рослина почне давати бічні паростки. Меліса добре підходить для горщикових композицій з іншими лікарськими травами. Єдиний нюанс: влітку дайте рослині півтінь, жаркої спеки меліса не любить.

М’ята

М'ята – відмінна рослина для вирощування у контейнерах та вазонах. Вона добре розростається і швидко заповнює весь відведений їй вазон. Вона буде прикрашати ваше підвіконня багато років. Висота рослини при домашньому вирощуванні від 30 см до 50 см. Влітку м'ята прикрасить ваш будинок дрібними запашними ліловими квітками. М'ятний чай – приємний, вітамінний, добре діє на серце та радує душу. Посів м'яти дуже простий, насіння загортають у ґрунт, поливають та ставлять у тепле місце, при температурі близько +20 °С. Сходить насіння м'яти досить довго, до 3 тижнів. Вже за місяць після сходів – висаджуйте м'яту у постійні контейнери або вазони. Краще вибрати горщик більш широкий, ніж глибокий (близько 15 см). Щоб м'яті було місце розростатися у ширину. М'ята любить сонце, але стежте за поливами, щоб у невеликому об’ємі горщика рослина не пересихала.

Ехінацея

Ехінацея пурпурова – прекрасне поєднання краси та лікарських властивостей. Це одна з небагатьох лікарських рослин, яка має противірусні властивості. При вирощуванні з насіння особливу увагу приділіть вибору субстрату. Він має бути нейтральним або слабколужним, кислі ґрунти – не підходять. У будь-якому садовому центрі ви зможете купити такий субстрат. Насіння висівають у вологий ґрунт, злегка присипають землею та чекають. Знадобиться терпіння – насіння ехінацеї сходять довго, до 1 та навіть 1,5 місяців. Зате рослина буде рости у вас багато років. Влітку ехінацея буде цвісти великими до 10 см діаметром рожевими квітками. Кущ може вирости на підвіконні досить великим до 70 см. Влітку можете сміливо виставляти горщики на сонці, рослина – сонцелюбна.

Шавлія

Прекрасна лікарська рослина, справжній 2-в-1 – і ліки і прянощі. А ще шавлія у вазонах – дуже декоративна, просто красуня. Насіння шавлії – завжди затребуване, це багаторічна рослина, яка проживе на підвіконні більше 10 років. Шавлія нарощує пишну сріблясту розетку злегка опушеного листя. Влітку – цвіте чарівними синіми суцвіттями. На ваш балкон із квітучою шавлією злітатимуться метелики зі всієї округи.

Щоб виростити шавлію вдома, зробіть посів, трохи присипте землею (до 1 см), полийте. А сходи з'являться протягом кількох тижнів. Коли з'являться 3-5 листочків – висаджуйте шавлію у вазони. У горщикових композиціях, вона чудово поєднується з іншими лікарськими травами. Листочки шавлії додають у чай і як пряність у страви із м'яса та риби. Молоду зелень додають навіть у салати. Після закінчення цвітіння, листя можна повністю зрізати, залишивши до 10 см стебел. Після стрижки шавлія швидко відростає, а кущики стають ще густішими.

Читайте також:

Енергетика у вашому будинку буде завжди поганою: названо 8 звичок, що притягають біди

Приносить удачу, береже від бід: чому треба тримати квіти лаванди у будинку

Терміново це викидайте: названі предмети, які притягують лихо до вашої оселі

Популярні новини зараз

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Показати ще