Якщо проаналізувати бюджет України за 2023 рік, то в ньому було передбачено 442,3 млрд. гривень на фінансування пенсійного забезпечення та соціального захисту. Середній розмір пенсії становив на 1 липня 2023 року 5 311,44 гривень, а ось максимальний - 20 930 гривень. Про те, що буде з пенсіями 2024 року, експерти вже готові говорити.

Так, на сайті Верховної Ради народний депутат Олександр Качура розмістив інформацію, що у 2024 році показник середньої пенсії зросте на 16%.

"Зрозуміло, що зараз дуже потужні інфляційні процеси йде війна, і ми не знаємо, що буде з економікою навесні наступного року. Але держава повинна знаходити можливість виконувати свої зобов'язання перед людьми і підтримувати на рівні, передбаченому законом", - заявив депутат.

Крім того, депутати Верховної Ради обговорюють питання перегляду суми прожиткового мінімуму, щоби виплати відповідали реальним потребам.

Так, Качура вважає, що держава має змінити підхід до нарахування пенсій.

"Маємо підтягнути пенсію до реального прожиткового мінімуму. Зрештою, треба взагалі переглянути процес формування прожиткового мінімуму, тому що при прожитковому мінімумі 9 435 гривень, пенсія не відповідає реальним потребам. Проте держава виконує ті зобов'язання, які є зараз", - підкреслив парламентарію.

Популярні новини зараз

Чорнобривців насіяла мати: як ці прості квіти зможуть врятувати ваш город

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Лілія Ребрик без макіяжу показала, як виглядає її донька: "Відчуває моє дихання..."

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос

Показати ще

Зазначимо, що міністр соціальної політики України Оксана Жолнович з думкою щодо необхідності збільшення розміру пенсії у 2024 році згодна.

"Індексація пенсій - це вимога, визначена законом, хоча на час військового стану її дозволено не проводити. У 2023 році ми її зробили. Наступного року спробуємо також, але складно сказати, що чекатиме нас на початку весни після ще однієї складної зими. Тому поки що плануємо, а життя покаже", – заявила журналістам в одному з інтерв'ю.

До речі, на думку Качура, в Україні має продовжуватись робота над впровадженням накопичувальних пенсій, щоб у майбутньому люди могли отримувати такі ж гідні виплати, як і в інших європейських країнах.

Читайте також:

Тепер проблему вирішено: Укрпошта розповіла, як отримати пенсію та соцвиплату за кордоном

Краще підготуйтеся заздалегідь, щоб не дивуватися потім: як тепер розраховуватимуть пенсії

Краще одразу звернутися до Ощадбанку: у кого виникнуть проблеми з пенсіями вже з 1 вересня

Потрібно встигнути подати заяву: пенсіонерам розповіли про нюанси виплат