Електронні рецепти спростили доступ до ліків для українців, але й досі існують деякі міфи та неправильні уявлення про послугу, які можуть завадити пацієнтам використовувати її повною мірою. Національна служба охорони здоров'я України (НСЗУ) розвіяла ці міфи та надала роз'яснення, щоб допомогти пацієнтам зрозуміти та використати електронні рецепти.

Про це пише «rbc»

Ось кілька ключових моментів, які потрібно знати про електронні рецепти:

Електронні рецепти на будь-якому телефоні.

Електронні рецепти не обмежуються смартфонами. Вони надсилаються у вигляді звичайних SMS-повідомлень, які можна приймати як на мобільні телефони, так і на смартфони. SMS містить номер електронного рецепту, який необхідний для обробки рецепту фармацевту.

Друк електронних рецептів.

Популярні новини зараз

Чорнобривців насіяла мати: як ці прості квіти зможуть врятувати ваш город

Кожен місяць мінус 20% від пенсії: у ПФУ попередили українців про урізання виплат

Лілія Ребрик без макіяжу показала, як виглядає її донька: "Відчуває моє дихання..."

Такої допомоги зрадіє багато хто: хто з українців отримає виплату у розмірі 10 пенсій

Показати ще

Якщо пацієнт не користується мобільним телефоном, лікар може роздрукувати електронний рецепт на прохання пацієнта. Цей роздрукований рецепт служить інформаційною запискою та містить усі необхідні відомості для отримання прописаних ліків.

Спрощений доступ до ліків.

Електронні рецепти спрощують доступ до ліків для пацієнтів із діагностованими хронічними захворюваннями. Пацієнти можуть зв'язатися зі своїм сімейним лікарем або лікарем віддалено, а лікар може створити рецепт в електронній системі особистого здоров'я (EPHS). Потім пацієнт отримує SMS із номером рецепту для пред'явлення в аптеці. Це позбавляє пацієнта необхідності фізично ходити в аптеку.

Доступ до ліків у сільській місцевості.

Усі аптеки як у містах, так і в селах підключені до системи електронної охорони здоров'я та можуть видавати рецептурні ліки за електронними рецептами. Пацієнти можуть отримати прописані ним ліки у будь-якому населеному пункті, де є аптеки, які беруть участь у програмі. Аптеки, які беруть участь у програмі відшкодування витрат на ліки, що відпускаються за рецептом, мають на дверях наклейку з написом «Тут є доступні ліки».

Якщо пацієнти в селі не мають доступу до аптеки, яка продає «Доступні ліки», вони можуть звернутися за допомогою до місцевої влади. Місцева влада відповідає за забезпечення доступності ліків і зручних маршрутів для пацієнтів.

У НСЗУ наголошують, що електронні рецепти мають успіх у різних куточках України, і пацієнтам важливо мати достовірну інформацію, щоб повною мірою скористатися цією послугою.

Читайте також:

Багато хто робить це неправильно: як потрібно перевертати банки, коли ви робите консервацію

Новий удар дронами по Росії: цього разу прилетіло до відомого вокзалу, є поранені

Такі бутерброди розійдуться за лічені хвилини: рецепт сиру плавленого з сиру з крабовими паличками