Овочі і фрукти - основа здорового харчування. Ще б пак, саме вони є джерелом необхідних для людського організму вітамінів, мінералів, нутрієнтів, а також засобом профілактики онкологічних захворювань, патологій серцево-судинної, травної систем. От тільки апетитний і привабливий вигляд не завжди свідчить про те, що овоч чи фрукт є корисним.

Виявилося, що навіть самий популярний коренеплід — картопля — може бути небезпечним, інформує Ukr.Media.

Так, щоб вибрати смачну і безпечну картоплю в магазині, потрібно звернути увагу на запах і зовнішній вигляд бульб, розповіли біологи.

Так, найкраще вибирати коренеплоди середнього розміру, адже великі картоплини можуть бути перенасичені нітратами, а дрібні не встигли вирости і дозріти. Крім того, великі бульби можуть виявитися з порожнечами всередині й ознаками гниття.

Також не можна купувати картоплю зеленуватого кольору, це вказує на наявність у ній соланіну. Цей алкалоїд виробляється на сонці, він токсичний для людини і важко розкладається під час термообробки. Саме тому, до речі, позеленілі частини картоплі під час чищення необхідно видаляти, порадили фахівці.

Не рекомендовано купувати коренеплоди з чорними плямами — швидше за все, хворі бульби фітофторою. Часто вражає картоплю черв’як-дротянка, він вгризається в бульбу, роблячи ходи, в які потім впроваджуються гриби і бактерії, провокуючи гниль. Картопля з круглими дірочками на бульбах не можна використовувати в їжу.

Популярні новини зараз

Вже з 1 грудня правила мобілізації зміняться: що треба знати заброньованим українцям

На упаковці написано неправильно: скільки рідкого порошку для прання потрібно насправді

Урожай буде найбільшим серед сусідів: які 3 дерева потрібно висадити у листопаді і як правильно це зробити

Грінки - це минуле століття: рецепт салату "Шпротик", який стане зіркою новорічного столу

Показати ще

Якщо запах у бульби типовий, "картопляний" — добре. Якщо відчуваєте запахи, характерні для гниття або "хімії", — дуже погано. Подібні запахи свідчать про недотримання технології застосування пестицидів під час вирощування, — пояснили експерти.

Фахівці нагадали, що найбільш корисними будуть жовті бульби, у них багато каротину. На якість продукту впливає і його зберігання.

У домашніх умовах не уражені фітопатогенами бульби добре лежать до місяця. Але їх не можна зберігати в поліетиленових пакетах — плівка занадто щільно прилягає до бульб, у цих місцях можуть утворюватися вогнища захворювання.

За словами фахівців, жодні отвори в пакеті не допоможуть. Краще купити спеціальну ємність із кришкою, добре якщо вона буде керамічною. Перед зберіганням картоплю потрібно просушити, а тримати її слід у темному приміщенні.

Читайте також:

Їх потрібно подавати цілими тазиками, інакше не вистачить: рецепт ніжних пиріжків з лавашу з яйцем та цибулею

Взимку ви відкриватимете банку за банкою: рецепт квашеної капусти по-чеськи

Скільки не закрийте – завжди буде мало: рецепт ікри з моркви та помідорів на зиму