Відкриття черепа Шул 5 в 1932 в печері Шул на горі Кармель в Ізраїлі дало цінну інформацію про давню історію Homo sapiens.

Про це пише «ТСН»

Череп Шул 5 - зразок віком 90 000 років, виявлений у печері Шул. Печера знаходиться на горі Кармель в Ізраїлі. Цей древній череп належить дорослому чоловікові та демонструє поєднання сучасних та архаїчних рис.

Череп Shul 5 має характеристики, які одночасно є сучасними та архаїчними. У нього більш високий лоб, як у сучасних людей, але при цьому зберігаються архаїчні риси, такі як надбрівні дуги і обличчя, що злегка виступає.

Фото: Cicero Moraes via Pen News

Бразильський експерт із графіки Цицеро Мораєс та його команда взялися за відтворення особи Шула 5 за допомогою судово-медичної реконструкції. Вони використовували 3D-технології, щоб змоделювати, як людина могла б виглядати за життя.

Популярні новини зараз

Осіннє рівнодення 22 вересня: що заборонено робити сьогодні, а що потрібно обов'язково, щоб змінити своє життя

Чорнобривців насіяла мати: як ці прості квіти зможуть врятувати ваш город

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Як правильно посадити цибулю на зиму, щоб вона виросла великою, соковитою і солодкою: інструкція для дачників

Показати ще

Процес реконструкції включав анатомічну деформацію. Дані сучасної томографії людини були скориговані, щоб імітувати структурні особливості черепа Шул 5. М'які тканини, такі як шкіра, м'язи та жир, були додані, щоб приблизно відтворити зовнішній вигляд скам'янілості.

Фото: Cicero Moraes via Pen News

Отримане відтворення є чорно-білим зображенням, що відображає об'єктивні анатомічні особливості. Однак суб'єктивні елементи, такі як відтінок шкіри, колір очей та колір волосся, часто додаються на основі обґрунтованих припущень.

Відтворена особа Шула 5 передбачає сильну і міцну людину, мабуть, готову до виживання у своєму середовищі.

Вважається, що Шулу 5 на момент смерті було від 30 до 40 років.

Фото: Cicero Moraes via Pen News

Спочатку точилися суперечки про класифікацію Шул 5 у тих еволюції людини. Хоча міцна структура черепа спочатку змушувала вчених вважати, що він належав більш ранньому людському вигляду, тепер стало зрозуміло, що Шул 5 є ранньою розумною людиною.

Череп Shul 5 сприяє ширшому розумінню еволюції людини. Це додає ще один шматочок до складної головоломки історії людства та еволюції нашого виду.

Цицерон Мораєс опублікував своє дослідження в журналі про 3D-графіку OrtogOnLineMag.

Фото: Cicero Moraes via Pen News

Відтворення обличчя Shul 5 пропонує захоплюючий погляд на зовнішній вигляд одного з найдавніших виявлених представників Homo sapiens, проливаючи світло на життя перших людей і їх місце в історії еволюції.

Читайте також:

ВСУ збили відразу два улюблені вертольоти Путіна за один день: "Алігатори" літати не вміють від природи

Взимку ви насолоджуватиметеся цим під картоплю: рецепт ікри з молоденьких маслюків

Додайте туди виноград і ви будете в захваті: рецепт маринованих помідорів по-вірменськи