Ще до повномасштабної війни чимало українців виїжджало на заробітки за кордон, щоб швидше заробити щось на машину чи власне житло. Найчастіше вони влаштовувалися на роботу у Польщі. А з початком повномасштабного вторгнення понад 11 млн. українських біженців вирушили у пошуках притулку до цієї сусідньої країни.

Найбільше вакансій для українців, які не знають польської мови, пропонують у логістичній сфері. Туди також можуть працювати ті, хто до цього не мав досвіду роботи. Крім того, є можливість українцям працювати на підприємствах харчової та переробної промисловості — пакувати яйця, виготовляти сосиски або виробляти м'ясну продукцію.

Щоправда, без шахрайства не обійтись і там.

Так, Марія Кузенко, керівник відділу легалізації Міграційної платформи EWL, розповіла, що ті українці, які не знають правил легалізації та працевлаштування, часто стають жертвами шахраїв.

Серед поширених схем:

  • робота без оформлення. Якщо факт нелегального працевлаштування з'ясується, у майбутньому це може спричинити депортацію;
  • обіцянки "особливих" умов. Українцям пропонують хороші умови проживання та зарплату. Однак потім дають зарплату нижчу, а роботу важча, сподіваючись, що працівник погодиться і на таке;
  • фальшиві оголошення. "Роботодавець" в інтернеті просить заповнити анкети, надати документи, а потім використовує їх для того, щоб оволодіти рахунком співробітника.

Реальний випадок наводить OBOZREVATEL . Так, одна з українок, яка влаштувалась на роботу в Польщі на збиранні врожаю, поскаржилася на умови роботи. Її щоденний заробіток складає 1180 грн.

Популярні новини зараз

Прокляття "Моєї прекрасної няні": за Заворотнюк пішла ще одна легенда серіалу. Йому було лише 43

У Росії оголошено історичну евакуацію населення: найпотужніші вибухи та удар по секретному ракетному об'єкту

Поки Польща хоче скасувати виплати біженцям, українка їх Харкова врятувала поляку життя, історія доброго серця

45-річна Маша Єфросиніна показала, як може виглядати жінка: плоский живіт та обличчя, як у 25

Показати ще

Про це йдеться у групі українців, які працюють у Польщі, у Facebook .

"Людей сотні, норми, магазину немає. Штрафи за все. Лякають, що поїдемо додому. Там не було автобусної зупинки. Обіцяли по 6 злотих за луб'янку, платили по 4,5 злотого. Але було лише 10 осіб, і давали овочі та фрукти". ", – розповідає українка.

За її словами, українцям неподалік Любліна платять близько 13 злотих на годину. Таким чином, за восьмигодинний робочий день можна заробити 104 злотих, або близько 944 грн. Більшість українців працюють за 10 годин, а за день заробляють 1180 грн.

"Ми трохи були шоковані сестрою. Наші жінки кажуть, що це добре. Загалом, не сподобалося працювати на полі. Дощ, заробітку немає, норми скрізь, спека", – скаржиться українка.

До речі, 2024 року в Польщі очікується подвійне підвищення мінімальної заробітної плати. Спочатку розмір мінімалки зросте у січні до 4242 злотих брутто за трудовим договором (38,5 тис.грн) та 27,70 злотого брутто погодинно (249 грн). Далі підвищення зарплат планують у липні 2024 року – до 4300 злотих брутто (близько 39 тис.грн) та 28,10 злотого брутто погодинно (253 грн).

Читайте також:

Його боялися навіть демони: дівчина випадково відкопала старовинне магічне дзеркало. Фото

Дуже несподіваний поворот: українцям планують дозволити відмовляти від мобілізації.

От і догралися: у Росії почався крах економіки, рубль тріщить по швах, люди в паніці