У той час як одні аналітики прогнозують зростання вартості товарів до кінця літа та початку вересня, інші стверджують, що найближчими місяцями збережеться тенденція поступового зниження річної інфляції, що призведе до зниження вартості товарів.

Про це пише «telegraf»

На думку експертів Мінекономіки, попередній аналіз показує, що основним фактором, який сприяв місячному зростанню цін на 0,8%, стало підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Незважаючи на військову напруженість, що чинить тиск на пропозицію при відносно стабільному попиті, контрольований і передбачуваний характер ринкових процесів як з боку держави, так і бізнесу, що швидко адаптується до економічних змін, створює відчуття відносної стабільності. Це, у свою чергу, зводить до мінімуму тиск на споживчі ринку та рівень цін. Відтак очікується, що поступове зниження річної інфляції продовжиться, незважаючи на деякі місячні коливання.

В огляді Мінекономіки виділяються чотири основні фактори, що впливають на інфляцію:

Значне підвищення тарифів на електроенергію для населення загалом на 69,7%, внаслідок чого загальний рівень цін за категорією «житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива» зріс на 11,9%.

Популярні новини зараз

Почнуться серйозні запалення: чому в жодному разі не можна цілувати свійських тварин

Володимир Зеленський підтвердив готовність говорити з путіним у будь-якому форматі: "Ми нічого не хочемо і продовжуватимемо"

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Збільшення тарифів на місцевий телефонний зв'язок, що спричинило зростання на 13,8%.

Зростання вартості залізничних перевезень на 3,1%.

Зберігається ризик непередбачених потрясінь у зв'язку з поточною ситуацією і невизначеністю щодо найближчого майбутнього розвитку подій.

Читайте також:

Формула миру, запропонована світові Україною, стане основою для припинення війни — Арсеній Пушкаренко

Їх можна побачити лише в кіно: у занедбаному ангарі знайшли схованку із ретро-автомобілями. Відео

Захочеться їсти без зупинки: рецепт східних грінок з лавашу з сиром та крабовими паличками