Прогнозується, що номінальна заробітна плата в Україні зросте на 19,6% у 2023 році, що трохи нижче за прогнозоване раніше зростання на 21,9%. Окрім того, наступного року очікується підвищення заробітної плати на 16,1%. З урахуванням інфляції, середній темп зростання заробітної плати на 2023 рік оцінюється в 3,9%, а на наступний рік прогнозується на рівні 5,4%.

Про це пише «obozrevatel»

Ці прогнози викладено в інфляційному звіті Національного банку України (НБУ). Поєднання конкуренції між підприємствами за кваліфікованих працівників, відродження економічної активності та платежів у державному секторі сприяло покращенню фінансового добробуту українців.

Непрямі оцінки з податкових даних та заробітної плати, оголошеної у списках вакансій, передбачають подальше зростання номінальної заробітної плати. Реальна заробітна плата також збільшилася на основі даних щодо виплат заробітної плати на банківські картки. Ця позитивна тенденція почасти пояснюється стримуванням інфляції.

У НБУ зазначають, що соціальні виплати з бюджету та індексація пенсій суттєво підтримали доходи населення. Опитування підприємств вказують на зростання витрат на робочу силу, що продовжується, що може бути пов'язане з тим, що підприємства пристосовуються до роботи в умовах підвищених ризиків безпеки і дотримуються м'якої фіскальної політики.

Очікується, що в міру відновлення економіки попит на робочу силу зростатиме, особливо в секторах, які мають брак кваліфікованих робітників. Це, ймовірно, призведе до помітного зростання номінальних трудових доходів, додатково посиленого конкуренцією з боку іноземних роботодавців за мобільну робочу силу. Хоча цього року очікується зростання реальних трудових доходів, воно залишиться відносно невисоким через високий рівень інфляції і поступове зростання продуктивності, що зберігається.

Популярні новини зараз

У Росії оголошено історичну евакуацію населення: найпотужніші вибухи та удар по секретному ракетному об'єкту

45-річна Маша Єфросиніна показала, як може виглядати жінка: плоский живіт та обличчя, як у 25

Кожен місяць мінус 20% від пенсії: у ПФУ попередили українців про урізання виплат

Володимир Зеленський підтвердив готовність говорити з путіним у будь-якому форматі: "Ми нічого не хочемо і продовжуватимемо"

Показати ще

Читайте также:

Заметно помолодела: Максим Галкин показал, как теперь выглядит Алла Пугачева

Перебросили из Беларуси: в Украине "минуснули" важного кремлевского подполковника. Фото

Хорошая помощь: жителям украинских сел выплатят деньги на поддержание огородов. Что нужно знать