В умовах повномасштабної війни, що триває в Україні, громадянам, які підлягають військовому обов'язку, заборонено залишати країну. Особливо це стосується чоловіків віком від 18 до 60 років.

Однак є винятки, коли їм дозволяється виїзд за кордон. Відповідно до постанови, затвердженої Кабінетом Міністрів України, право перетину кордону мають представники певних професій.

Водії та волонтери, працівники залізничного транспорту, моряки, авіаційний персонал, працівники дипломатичної служби, а також діячі культури та спортсмени деяких категорій можуть вільно виїжджати за межі України.

Водії та волонтери отримують дозвіл на перетин кордону лише за наявності ліцензії на міжнародні перевезення вантажів. Вони також можуть виїжджати за межі країни, якщо перевозять вантажі до Збройних Сил України, медичні вантажі чи гуманітарну допомогу.

Ухвалення рішення про виїзд за межі України працівників залізничного транспорту, які забезпечують функціонування залізниці, залежить від підприємства. Працівники Акціонерного товариства "Українська залізниця" та підприємств залізничного транспорту, підвідомчих Міністерству інфраструктури, одержують дозвіл від цього міністерства. Рішення щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, приймається обласними чи Київськими міськими військовими адміністраціями.

Моряки мають право перетинати кордон, якщо вони прямують до роботи на морських суднах, судах внутрішнього плавання або для проходження практичної підготовки.

Популярні новини зараз

Осіннє рівнодення 22 вересня: що заборонено робити сьогодні, а що потрібно обов'язково, щоб змінити своє життя

Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян поїхали до Нью-Йорка та влаштували романтику

Поки Польща хоче скасувати виплати біженцям, українка їх Харкова врятувала поляку життя, історія доброго серця

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Показати ще

Авіаційний персонал, включаючи державних інспекторів з авіаційного нагляду та працівників Державного авіаційного підприємства України, також мають право перетнути кордон, якщо вони прямують до роботи, виконання службових обов'язків або тренажерної підготовки.

Працівники дипломатичної служби можуть виїхати за межі України, якщо вони прямують у службове або довгострокове відрядження. Також з ними можуть перебувати члени їхніх сімей, які перебувають разом з ними за місцем відрядження.

Діячі культури мають можливість перебувати за кордоном не більше ніж 30 календарних днів з дня перетину державного кордону. Однак, якщо захід, визначений у плані фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань на рік, триває довше, вони можуть перебувати за кордоном протягом усього його терміну.

Загалом ці винятки дозволяють представникам певних професій виїжджати за межі України навіть за умов військового конфлікту, за умови дотримання відповідних правил та дозволів та термінів перебування поза Україною.

Читайте також:

Якщо переселенець перебуває за кордоном: потрібно знати про новий порядок виплат ВПО

Увімкнув хитрість: як син відомої депутатки під шумок виїхав з України і не повернувся назад

Росіяни на це не очікували: в Україні розробили безпілотник-невидимку. Що про нього відомо