Усі українці розуміють, що поки що складно передбачити, що буде з доларом в Україні після війни. Ще б пак, якщо Україна війну з Росією виграє, то економіка активно розвиватиметься і гривня може зміцнитися до долара. Ну а поки що, нагадаємо, середній річний курс на 2023 рік у бюджеті України закладено на рівні 42,2 грн/дол, а до кінця 2023 року очікується долар і взагалі по 45,8 грн. Короткостроковий курс на серпень 2023 дав начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий.

За словами фінансового експерта, у серпні 2023 року ситуація на валютному ринку України буде стабільною та спокійною, мало чим відрізняючись від липневої. Очікується, що готівковий курс долара протягом усього цього місяця становитиме 37-38 грн.

Про це пише Обозреватель.

"За всіма ознаками ринок перебуватиме в досить інертному стані: до вересня глобальні зміни навряд чи можливі. Водночас ринок готується до вересневих змін, які можуть суттєво вплинути не лише на курс валют, а й позначитися на розвитку банківських продуктів", – зазначив банкір.

Справа в тому, пояснив він, що серпень стане "підготовчим" місяцем для подальшої реалізації стратегії НБУ щодо лібералізації валютного ринку. Зокрема, наразі йдеться про повернення до:

  • інфляційного таргетування;
  • плаваючий курс валют.

"Тобто вже восени – у вересні/початку жовтня – цілком можливо суттєва подія на ринку: повернення до єдиного курсу валют", – наголосив Лісовий.

Популярні новини зараз

Швидше викопуйте буряк: які ознаки говорять про те, що настав час прибирати овоч з грядок

Осіннє рівнодення 22 вересня: що заборонено робити сьогодні, а що потрібно обов'язково, щоб змінити своє життя

У Росії оголошено історичну евакуацію населення: найпотужніші вибухи та удар по секретному ракетному об'єкту

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Показати ще

Втім, визнав він, передбачити всі чинники, які тією чи іншою мірою можуть вплинути на готівковий валютний ринок, неможливо. Адже головними опосередкованими елементами, від яких може залежати валютний ринок, є:

  • ситуація на фронті;
  • "поведінка" Росії.

"Всі чудово розуміють, що будь-які терористичні акти можуть тиснути на суспільство, викликаючи різні емоції та актуалізувати різні поведінкові моделі. Проте можна стверджувати, що регулятор дуже ретельно вивчає ситуацію і має певний запас інструментарію для стримування небажаного ажіотажу чи паніки", – резюмував Лісовий.

Читайте також:

Церковне свято 29 липня: у цей день краще триматися подалі від лісів. Що ще заборонено

І не лише Різдво: Зеленський підписав указ про перенесення дат важливих свят. Таблиця

ПриватБанк запустив нові функції при переказі грошей: що потрібно знати