До 1 вересня українці зобов'язані сплатити податок на нерухомість. Сплатити податок необхідно тим, хто отримав квитанцію із зазначеною сумою податку до 1 липня. Відповідно до закону, з 2023 року за нерухомість на окупованій території чи в зоні активних військових дій податок сплачувати не потрібно.

Докладніше про те, скільки доведеться віддати за податок за нерухомість та у які терміни інформує Обозреватель.

Розмір податку залежить від перевищення площі нерухомості від норми. Для квартири норма становить 60 квадратних метрів на особу, а для будинку – 120 квадратних метрів. Якщо ваша квартира має площу 100 квадратних метрів і поділена на двох власників порівну, податок платити не доведеться, тому що кожній людині доведеться по 50 квадратних метрів.

Розмір податку становить до 1,5% мінімальної зарплати минулого року. 2022 року мінімальна зарплата становила 6700 гривень і залишається без змін. Максимальна сума податку за зайву площу становить 100,5 гривні за квадратний метр.

Припустимо, у вас є квартира площею 80 квадратних метрів (включно з нежитловою площею). Зайві вважаються 20 квадратних метрів (різниця між фактичною площею та нормою 60 квадратних метрів).

Таким чином, податок на квартиру площею 80 квадратних метрів становитиме 2010 гривень. Податок сплачується щорічно. Якщо квартира належала вам не весь минулий рік (наприклад, ви придбали її лише 1 квітня), то потрібно сплатити податок тільки за період, коли квартира була вашою. Якщо квартира належала вам лише 9 місяців із 12, потрібно сплатити 75% від суми податку, яку ви мали заплатити за рік. Тобто якщо загальний податок за рік становить 2010 гривень, то за належністю квартири протягом 9 місяців потрібно сплатити 75% від цієї суми, тобто 1507,50 гривень.

Популярні новини зараз

45-річна Маша Єфросиніна показала, як може виглядати жінка: плоский живіт та обличчя, як у 25

Чорнобривців насіяла мати: як ці прості квіти зможуть врятувати ваш город

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Рекомендується дотримуватись інструкцій та строків, встановлених податковими органами, щоб уникнути штрафів або наслідків за несплату податку на нерухомість.

Читайте також:

Як додати 800 гривень до своєї пенсії: хто може розраховувати на цю надбавку

Важливо про мобілізацію: що чекає на українців вже з серпня цього року

Серпневий перерахунок пенсій: хто отримає підвищені виплати перелік