З 24 лютого 2022 року РФ веде повномасштабну війну проти України. За цей час загинули сотні тисяч людей, а також знищено інфраструктуру на мільярди доларів. Економічно керівництво РФ намагається зробити те щоб рядові жителі РФ не відчували війни. Ще б пак, усі нинішні події відбуваються за рік до виборів президента, які мають відбутися у 2024 році. Щоб не бентежити населення, як це було у 2011 році, Путін, схоже, знайшов чітку лазівку для фінансування війни.

За деякими даними, війна обходиться Путіну приблизно в 67 млрд. на рік з російського бюджету або 3% ВВП. За історичними мірками ця цифра незначна, оскільки на піку Другої світової війни США витрачали на війну близько 50% ВВП, а в СРСР і понад 61%. Але й ці гроші треба звідкись брати.

Якщо вірити російській редакції Forbes , то зараз російський уряд готує законопроект, який змінює правила оподаткування нафтової галузі з метою заповнення федерального бюджету РФ. Передбачається, що документ буде внесено до Держдуми РФ ще у липні 2023 року.

За оцінками експертів, зміна правил оподаткування нафтових компаній дозволить додатково зібрати до російського бюджету понад 1 трильйон рублів лише від ключових змін – зниження субсидій паливним компаніям, прискорене підвищення акцизів та перенесення пільги з податку на додатковий дохід (ПДВ).

Президент російського Інституту енергетики та фінансів Марсель Саліхов вважає, що уряд узявся за нафтовиків, щоб не змінювати базові параметри оподаткування, оскільки це негативно позначиться на економіці загалом.

Найсерйозніша зміна – зменшення вдвічі компенсацій нафтовим компаніям одразу на три роки – з вересня 2023 року до кінця 2026 року. Спочатку зменшити виплати планувалося на рік.

Популярні новини зараз

Володимир Зеленський підтвердив готовність говорити з путіним у будь-якому форматі: "Ми нічого не хочемо і продовжуватимемо"

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Як правильно посадити цибулю на зиму, щоб вона виросла великою, соковитою і солодкою: інструкція для дачників

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Така компенсація виплачується нафтовим компаніям під зобов'язання не підвищувати ціни на бензин та дизпаливо для населення вище за інфляцію. 2022 року нафтовики отримали з бюджету рекордні 3,2 трлн рублів таких виплат. Завдяки їхньому зменшенню російський бюджет заощадить близько 700-800 млрд рублів на рік. У той же час, зростуть ціни на бензин та дизпаливо для росіян.

Мінфін також вирішив відкласти з 2024 на 2027 рік запровадження 20% відрахування з податку на видобуток для зрілих родовищ Західного Сибіру, ​​які належать до третьої групи ПДВ. Перенесення пільги допоможе бюджету заощадити близько 250 млрд. рублів на рік.

Третя ключова зміна – прискорення підвищення акцизів на бензин та дизпаливо до 5% щорічно до 2026 року. Нині акцизи індексуються на 4% на рік. Це дозволить отримати близько 15-17 млрд. рублів додаткових бюджетних доходів щорічно.

Додатково пропонується продовжити до кінця 2026 підвищений податок на видобуток нафти. У 2022 році Мінфін оцінював зростання доходів від введення підвищуючого коефіцієнта понад 200 млрд. рублів на рік.

Ще одна новація, запропонована російським Мінфіном у поправках до законопроекту, – зниження планки дисконту Urals до еталонної нафти Brent із $25 до $20. Нові параметри мають набути чинності з вересня. Під час розрахунку податків вартість нафти Urals буде розраховуватися як вартість Brent мінус $20.

Читайте також:

Зовсім старий став: Путін попросив передати вітання той світ для російських солдатів. Що він наговорив

Після удару Кримським мостом у Путін терміново викликали лікарів, які пишуть у Мережі.

Трамп розповів, як змусить Путіна укласти мир із Україною