Деякі літні українці, окрім пенсії, можуть отримувати ще й щомісячну допомогу. Така допомога 800 гривень призначається пенсіонерам похилого віку, які проживають самотньо і не мають працездатних родичів, які можуть за ними доглянути.

Виплату допомоги літнім одиноким пенсіонерам передбачено Законом України №646-IX від 02.06.2020 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій окремим категоріям осіб", а також урядовою постановою №261 від 02.04.2005, пише видання ukrainianinpoland.pl.

Розмір щомісячної допомоги, яку можуть одержувати деякі літні українці, становить 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Цього року ПМ для таких людей становить 2093 гривні. Тобто розмір цієї допомоги дорівнюватиме 837 гривень. Звичайно, зі зростанням прожиткового мінімуму він також зростатиме.

Хто має право на таку допомогу

Право на нього мають пенсіонери віком від 80 років, які проживають самотньо і потребують стороннього догляду. Тобто умови для отримання такої допомоги є наступними:

  • вік старше 80 років;
  • самотнє проживання;
  • потреба у постійному сторонньому догляді;
  • наявність пенсії за віком.

З урахуванням останньої умови таку допомогу виплачують лише громадянам, які отримують пенсію за віком. Ті, хто отримує пенсію на інших підставах, наприклад, люди з інвалідністю, які отримують соціальні виплати після травми на виробництві, на таку допомогу не можуть претендувати.

Крім того, така допомога не призначається, якщо хтось із інших осіб вже отримує компенсаційні виплати з догляду за цією людиною, або якщо сам пенсіонер уже отримує надбавку з догляду.

Популярні новини зараз

Прокляття "Моєї прекрасної няні": за Заворотнюк пішла ще одна легенда серіалу. Йому було лише 43

Кожен місяць мінус 20% від пенсії: у ПФУ попередили українців про урізання виплат

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

І ще одна умова. Потреба у сторонньому догляді має бути засвідчена висновками лікарів та документально підтверджена.

Як отримати допомогу 800 гривень

Для цього пенсіонер, який претендує на таку допомогу, повинен подати відповідну заяву до управління соцзахисту населення за місцем реєстрації або місцем його фактичного проживання.

До заяви потрібно буде додати такі документи:

  • висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії), у якому зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду. Це найголовніший документ для отримання такої допомоги;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • виписку з Пенсійного фонду про те, що пенсіонер не отримує надбавки щодо догляду за пенсією.

Проконсультуватися щодо такої заяви можна за телефоном, що належить Національній соціальній сервісній службі України – 0442898789.

Читайте також:

Пільги скасували, а штрафи повернули: будьте готові до сюрпризів

Підвищення пенсій: кому і скільки доплатять у липні

Скільки доведеться платити за воду за новими тарифами: таблиця цін містами. Перевірте свій