Церковне свято 16 липня — день пам'яті патріарха Анатолія

На Вселенському соборі, що відбувся в 449 році, Анатолій був обраний патріархом. Цей собор, який відомий як Собор у Халкедоні, відбувався в сучасному місті Кадикой, Туреччина і був одним з найважливіших церковних соборів у ранньому християнстві.

Анатолій підтримував становище, яке стало відомим як "дві природи, дві волі". Ця позиція стверджувала, що Христос має одночасно божественну і людську природу, які існують без змішання чи розподілу, і Його воля також має обидві природи. Це було важливим визначенням християнської доктрини, яке надало основу для подальшого розвитку православної і католицької віри.

Внаслідок своєї ролі на соборі, Анатолій був визнаний авторитетним голосом в церковних справах і після собору продовжив служити як патріарх. Його призначення зміцнило вплив Константинопольського патріархату і підвищило його статус серед інших патріархів і єпископів.

У народі день 16 липня називається Мокій і Марк, Стожари або Маків день - адже в цей час збирали мак. Якщо в маковій голівці було багато зерен - рік буде врожайним.

Наші предки в цей день йшли вранці до церкви - молилися святим і святили зерна маку. Освячений мак зберігали вдома - вважалося, що він захищає від нечисті і привертає в дім добробут.

Популярні новини зараз

Осіннє рівнодення 22 вересня: що заборонено робити сьогодні, а що потрібно обов'язково, щоб змінити своє життя

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Як правильно посадити цибулю на зиму, щоб вона виросла великою, соковитою і солодкою: інструкція для дачників

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Стожари називають по імені скупчення Плеяд в сузір'ї Тельця. За ними спостерігали мисливці: якщо добре видно на небі - можна йти на полювання, якщо ні - то не варто.

Що можна робити сьогодні

Селяни здавна спостерігали 16 липня за небом, адже повинно було з'явитися скупчення у сузір'ї Тельця, яке колись називали "Стожари". Вірили, якщо побачити його, то цілий рік будеш щасливим.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня не варто вирушати у далеку дорогу. Також народні прикмети забороняють братися за важку фізичну працю. А ось Церква каже, що не можна злитися, сваритися, лихословити. Намагайтесь не допускати негативні думки і не з'ясовувати стосунки з близькими.

16 липня не слід починати робити щось нове і важливе - всі плани рухнуть як картковий будиночок, а у справах чекає невдача. Такі справи треба перенести на завтра.

Прикмети:

  • Мало спить і багато їсть собака — чекайте на негоду.
  • Роєм літають комарі до теплої погоди.
  • Павук починає ткати довгу павутину до гарної погоди.