Ніхто не заперечуватиме, що розтягнуте плодоношення помідорів – їх безперечна перевага. Ще б пак, так помідори можна поступово вживати в їжу свіжими, використовувати в кулінарії, переробляти і заготовляти на зиму. Однак, якщо сезон вже добігає кінця, а на кущах ще безліч зелених плодів, то дозрівання томатів на грядках можна прискорити.

Як радять досвідчені городники, насамперед треба обрізати листя та пасинки на кущиках. Вся справа в тому, що постійна вегетація відтягує плодоношення, помідори виростають дрібними та нечисленними. А ось видалення бічних пазушних пагонів на томатах та непотрібного листя дозволить перерозподілити харчування з вегетативного зростання на дозрівання плодів.

Також необхідно провести процедуру прищипування верхівки куща томату. Ця маніпуляція зупиняє кущ у зростанні, а отже, що енергія прямує на те, щоб урожай дозрівав швидше.

Одночасно з обрізанням верхівки пагонів у серпні слід скоротити частоту поливів та їх обсяг. Нестача вологи також стимулює почервоніння томатів. Зростання куща при нестачі вологи припиняється, всі сили рослина витрачає на дозрівання плодів. При цьому ґрунт під помідорами можна замульчувати, щоб не допускати утворення ґрунтової кірки і не пересушувати верхній шар ґрунту. Як мульча найкраще підійде сіно.

Крім цього, як кажуть дачники, можна за допомогою сірника проколоти помідори біля основи. Щоправда, дуже важливо розуміти, що такий урожай не зможе довго зберігатися. Тому використовувати такий спосіб можна тільки в ситуаціях, коли хочеться подати свіжі овочі до столу.

І ще щоб прискорити почервоніння томатів, слід підгодувати рослини калієм і мікроелементами.

Популярні новини зараз

Поки Польща хоче скасувати виплати біженцям, українка їх Харкова врятувала поляку життя, історія доброго серця

Володимир Зеленський підтвердив готовність говорити з путіним у будь-якому форматі: "Ми нічого не хочемо і продовжуватимемо"

Як правильно посадити цибулю на зиму, щоб вона виросла великою, соковитою і солодкою: інструкція для дачників

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Так, прискорять дозрівання плодів:

  • йодиста підживлення. На цебро води додають 30 крапель аптечного йоду і ретельно перемішують. Отриманий розчин використовують для обприскування кущів із зеленими плодами. Йод виступить не тільки як прискорювач дозрівання, але й запобігатиме поширенню фітофтори по посадках.
  • сірчанокислий магній. 10 г добрива розчиняють у відрі води та використовують для обприскування рослин по листку.
  • марганцівка . Популярний засіб можна використовувати для поливу. Декілька кристаликів перманганату калію додають на відро води для отримання рожевого розчину.
  • деревний попел. Таке органічне підживлення містить калій, потрібний томатам для дозрівання. Склянку золи додають до 10 л води, настоюють кілька годин. Під кожен кущ виливають літром зольного розчину.

Але на цьому процедури не закінчуються.

Деякі досвідчені городники загортають плоди у прозорий пакет, щоб створити мікроклімат, який допомагає помідорам швидше дозріти. При цьому не потрібно зривати овочі з куща.

Читайте також:

Приготуйте цю просту настоянку і ваші помідори будуть великими та м'ясистими

Спробуйте полити помідори за такою схемою: ви будете здивовані розмірами та солодким смаком

Ви збиратимете помідори відрами до глибокої осені: спробуйте цю хитрість на городі

Не повторюйте цю помилку: ось чому помідори можуть вирости товстошкірими та кислими