За даними Державної служби статистики, українці витрачають на комунальні послуги близько 13% свого щомісячного доходу.

У 2022 році у зв’язку із війною Росії проти України даних про сплату комунальних послуг немає, але з 2000 по 2021 рік українці сплатили 1,049 трлн гривень за житлово-комунальні послуги. Так, в місяць у 2021 році середні витрати сім’ї на комунальні послуги складали 3836 грн при середній зарплаті 12 337 грн. При цьому сума заборгованості склала 81,4 млрд грн. - найбільше боргів було за постачання та розподіл природного газу — 33,8 млрд грн.

Наразі ціни на послуги ЖКГ в Україні значно зросли. І найбільше це стосується розцінок на електрику, яка з 1 липня 2023 року подорожчала одразу на 69,7%. На другому місці, збирання сміття – 17,1%.

Про це повідомляє Держстат.

Замикають трійку лідерів утримання та ремонт житла, розцінки на які збільшились на 12,6%. Далі йдуть:

  • послуги з управління багатоквартирними будинками – подорожчали на 2,4%;
  • водопостачання – на 0,8%.

Тарифи на газ залишилися на колишньому рівні. А ось гаряча вода та опалення подешевшали – хоч і практично непомітно, на 0,2%.

Популярні новини зараз

Поки Польща хоче скасувати виплати біженцям, українка їх Харкова врятувала поляку життя, історія доброго серця

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Як змінилися тарифи за місяць

Відчутно зросли ціни на послуги ЖКГ та порівняно з травнем – на 11,9%. При цьому змінилися розцінки лише на дві послуги:

  • електроенергія подорожчала на 69,7%;
  • послуги з управління багатоквартирними будинками – на 0,3%.

Тарифи на електрику зросли

Так, починаючи з червня 2023 року, вартість електрики для всіх жителів України зафіксована на рівні 2,64 грн/кВт∙год незалежно від обсягу споживання. Цю цифру Кабмін затвердив з 1 червня по 31 грудня 2023 року.

Зросла також вартість розподілу світла приблизно на 25—50%. При таких обставинах платіжки за електроенергію зростуть на кілька сотень гривень. Народні депутати заявили, що збільшення тарифу до 2,64 гривні за кіловат має допомогти забезпечити стабільну роботу енергосистеми після ракетних ударів росіян.

Водночас у НБУ заявили, що збільшення тарифу на електрику не призвело до катастрофічного зростання цін на інші продукти та послуги.

"У червні були підвищені тарифи на електроенергію для домогосподарств, дещо більше, ніж очікував НБУ. Що, проте, не завадило подальшому зниженню інфляції", - розповіли у регуляторі.

До речі, зайвих витрат можна уникнути за допомогою двозонного та тризонного тарифів. Перехід на такі тарифи потребує встановлення спеціальних лічильників.

Двотарифний лічильник працює за принципом "день – ніч", тобто електроенергія вдень дорожча, а вночі дешевша. А тритарифний дозволяє платити менше не в піковий годинник споживання, але більше - в піковий.

Читайте також:

Буде один конверт: як вам тепер доведеться платити за газ за новими правилами? Збережіть інструкцію

То скільки будемо платити? Встановлено тариф на газ за весь рік. Названо ціну кубометра

Дивіться на платіжки: за газ тепер доведеться платити по-новому. Названі регіони