Сезон цвітіння троянд у самому розпалі, але через спеку у улюблених кущів може пожовтіти листя, головки стають млявими, а пелюстки і зовсім "горять". Як врятувати розарій, що страждає від спекотного літа, розповіли досвідчені садівники.

Так, своїми рекомендаціями з читачами Еxpress.co.uk поділився Філіп Харкнесс, співвласник Harkness Roses – одного з найстаріших розплідників у Британії.

Садовий експерт наполягає на тому, що сильна та здорова рослина здатна стійко перенести навіть тривалу спеку, тому завдання кожного любителя троянд зробити все, щоб квіти зустріли несприятливі погодні умови у всеозброєнні.

Поливайте вранці

Поливати найкраще троянди, особливо горшкові, рано-вранці або ближче до вечора і в жодному разі не допускати попадання води на листя. При цьому не можна поливати троянди свіжою водою з крана, використовується лише вода, яка вже відстояла якийсь час.

До речі, чим більша троянда, тим більше води їй потрібно. Якщо молодим екземплярам у спеку достатньо 3-4 л рідини, то дорослим потрібно близько 10 л.

Популярні новини зараз

Їх знанням позаздрять усі мудреці: знаки Зодака, які дають найкращі поради в будь-якій ситуації

Вам потрібно 4 інгредієнти та 25 хвилин: найшвидший рецепт яблучного варення на зиму

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Не забувайте про підживлення

Постійне підживлення має вирішальне значення для підтримки життєздатності троянд, вважає фахівець. Філіпп пропонує раз на два тижні рідкі підживлення, а також стежити за тим, щоб навколо рослини була достатня циркуляція повітря.

Виключіть стрес

Дуже важливо, щоб троянди мали достатньо сонячного світла, щоб вони не знаходилися в занадто темних і густонаселених іншими рослинами місцях. Ще б пак, адже якщо троянди посаджені поряд з великою живоплотом, то вони постійно боротимуться за воду і світло, а такий стрес сильно погіршує здатність рослини чинити опір несприятливим погодним умовам, таким як спека.

Пригощайте їх

Троянди хворіють, тому з їх поширеними недугами треба вчасно боротися. Чорна плямистість - одна низ найпоширеніших інфекцій троянд - є переносимий повітрям грибок, часто з'являється після першого цвітіння, коли захисні сили рослини знижуються через необхідність продукувати суцвіття. Для профілактики чорної плямистості Філіп пропонує гранульовані підживлення у травні та червні, а також внесення добрив для троянд на початку червня. Літня обрізка також може зменшити збитки від чорної плямистості.

А ось для боротьби з попелицею Філіп пропонує використовувати часниковий спрей як ефективний засіб відлякування, також можна використовувати слабкий розчин рідини для миття посуду.

Читайте також:

Продається в будь-якій аптеці: завдяки цьому засобу ваші троянди будуть цвісти навіть восени

Троянди будуть радувати вас пишними бутонами: ось що з ними потрібно зробити у липні

Троянди будуть обсипатися і більше не зацвітуть: не удобрюйте їх цими речами в жодному разі

Троянди цвітимуть до пізньої осені: підгодуйте їх цим простим засобом з аптеки