Незабаром відбудеться черговий саміт НАТО, і питання України як її членства в Альянсі, так і війна обговорюватимуться всіма членами НАТО. І до 11-12 липня, до самого дня саміту НАТО у Вільнюсі (Литва), про Україну також говорять багато і часто.

На прес-конференції, присвяченій майбутньому саміту НАТО, Генсек НАТО Єнс Столтенберг вирішив ухилитися від прямої відповіді на запитання журналіста про те, як НАТО реагуватиме у разі підриву російськими бойовиками Запорізької АЕС. Докладніше про передбачувану реакцію НАТО на можливий терористичний акт на Запорізькій АЕС інформує УНІАН.

Конкретна відповідь на питання про те, чи стане аварія чи саботаж на Запорізькій АЕС підставою для застосування 5 статті договору про колективну оборону НАТО, залишилася неясною.

"Насамперед треба враховувати, що війни за своєю природою небезпечні та непередбачувані. Ми дуже уважно моніторимо ситуацію навколо Запорізької АЕС. (...) Це велика проблема в зоні бойових дій. Росія несе особливу відповідальність. Найкраще послання НАТО та МАГАТЕ полягає у тому, що Росія не повинна атакувати [українців] з [території] електростанції, вони не повинні атакувати саму станцію і вони повинні відвести свої війська" , - заявив Генсек НАТО Єнс Столтенбер.

Учасники прес-конференції залишилися незадоволеними нероз'ясненою позицією Генсека НАТО щодо цього важливого питання. Можливі наслідки радіації із пошкодженої Запорізької АЕС загрожують усьому світу, зокрема самим країнам НАТО, але керівництво НАТО не наважилося озвучити свою реакцію, що могло дати гарантії й самим українцям.

Читайте також:

Популярні новини зараз

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос

Їх знанням позаздрять усі мудреці: знаки Зодака, які дають найкращі поради в будь-якій ситуації

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

ЗСУ не перемогти: українські захисники зібрали з 6 автоматів "господаря неба", який збив безпілотники. Відео

Повний крах Росії: через знецінення рубля росіяни залишаються без пральних машинок та чайників

Гелікоптери, боєприпаси та секрет з F-16: як Чехія допоможе Україні вдарити по Путіну