У ніч із 6 на 7 липня відзначається день Івана Купала. З одним із найдавніших свят пов'язані численні народні звичаї, спрямовані на вихваляння цвітіння та родючості.

Як правило, свято починають відзначати вдень - біля річки розводять багаття, адже відбувається "весілля води та вогню". А ось основні урочистості припадають на нічний час.

У ніч із 6 на 7 липня народ повсюдно збирав росу, якій приписувалися магічні властивості. Люди вірили: хто цієї ночі вмиється росою, погіршає і буде здоровий весь наступний рік. В одних регіонах влаштовувалися нічні купання, в інших – заходити у річки побоювалися, адже цієї ночі іменинником був сам водяний.

Крім того, в ніч на 7 липня батьки збирали квіти івану-да-мар'ї - існувало повір'я, що рослина захищає житло від злодіїв.

Також люди розпалювали високі багаття, через які стрибали, щоб очиститись купальським вогнем. До речі, саме в купальських вогнищах матері спалювали зняті з хворих дітей сорочки, щоб разом із цією білизною згоріли й хвороби. Старі водили до полум'я худобу, щоб вона не хворіла.

Найпопулярніша розвага на Івана Купала – ворожіння на нареченого. Незаміжнім дівчатам треба сплести вінки з польових квітів та трави пустити їх річкою. У кого вінок відпливе далі, та раніше за всіх вийде заміж, якщо вінок потоне – значить, весілля незабаром не буде.

Популярні новини зараз

Кожен місяць мінус 20% від пенсії: у ПФУ попередили українців про урізання виплат

Тепер і росіяни відчують війну: лише за одну ніч по Росії вдарили понад 100 безпілотників

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Щоб загадати бажання на Івана Купала, потрібно знайти дерево, яке вам сподобається і пов'язати на нього стрічку улюбленого кольору. З проханням про позбавлення чогось потрібно зав'язувати стрічку на заході сонця. Якщо мрієте про дарування чогось, стрічку в'яжіть у світлий час доби. Після ритуалу не забудьте подякувати дереву.

Читайте також:

Їх лише чотири: названо знаки Зодіаку, для яких наступний рік буде дуже успішним.

І це лише початок: у США розповіли, що Пригожин справді приготував для Путіна

Російський продюсер Пригожин вирішив змінити прізвище через витівки свого однофамільця