У липні заплановано третю та останню цього року індексацію пенсій. Виплати підвищать для тих, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом.

Так стало відомо, що липневе підвищення торкнеться пенсій призначених відповідно до Законів України "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про наукову та науково-технічну діяльність".

Під індексацію підпадуть виплати, призначені до 31 грудня 2022 року.

Виплати збільшать на 19,7% та перерахунок пенсій відбудеться автоматично.

Це стосуватиметься колишніх:

  • держслужбовців;
  • працівників органів місцевого самоврядування;
  • народних депутатів;
  • науковців.

Підсумкова сума для кожного залежатиме від пенсії. Діапазон – від 100 до 1 000 гривень.

Популярні новини зараз

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Як правильно посадити цибулю на зиму, щоб вона виросла великою, соковитою і солодкою: інструкція для дачників

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Щоправда, у суспільстві не всі схвалюють таке підвищення. Так, багато українців вважають, що збільшувати фінансову допомогу потрібно тим категоріям населення, які у складному становищі. А от у чиновників та держслужбовців завжди були досить непогані зарплати, премії та інші пільги.

Ще б пак, відомо, що, наприклад, середній розмір пенсій народних обранців становить понад 15 тис. грн. Тоді як близько 30% пенсіонерів отримують щомісяця нижче 3 тис. грн.

А ось на думку фінансового експерта Ярослава Жаліла, рішення правильне, оскільки цим категоріям пенсії не підвищували тривалий час.

"Коли проводилася індексація соціальних пенсій звичайним категоріям населення, то оскільки пенсії цим категоріям призначаються за окремими нормами, вони й не індексувалися, - пояснює він. - Остання індексація цих пенсій відбувалася давно на 20% - не така велика сума".
До речі, голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус раніше пояснював, що при кожній індексації пенсій обов'язково звіряється розмір пенсій колишніх держслужбовців із розміром пенсії, якби їм призначали виплати згідно із Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а не згідно із Законом "Про державну службу" ".

"Якщо розмір пенсії, призначеної за загальним законом, перевищить розмір пенсії держслужбовця, тоді людину автоматично без додаткових відвідувань органів Фонду переводять на загальну пенсію", – зазначив Капінус.

За його словами, багато колишніх держслужбовців вже отримують пенсію згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Читайте також:

Перерахунок пенсій: українцям показали суми нових надбавок. Скільки ви отримаєте

Хто може вийти на пенсію на 10 років раніше: опубліковано список категорій

Почалися серйозні перевірки пенсіонерів: хтось може залишитися без виплат. перелік