В Україні спостерігається високе поширення фальшивих купюр, причому найчастіше підроблювані банкноти номіналом 500, 200 і 100 гривень старого зразка.

Докладніше про те, які три купюри підробляють найчастіше інформує Обозреватель.

Повідомляється, що Національний банк прагне зменшити рівень фальсифікації банкнот утричі. Проте, статистика підробок, яку фіксує регулятор, ґрунтується лише на експертизах купюр, що надходять до нього або повідомляються банками та правоохоронними органами.

Важливо відзначити, що інформація про підробки на окупованих територіях може бути спотворена через відсутність можливості їх фіксування. До того ж, на початку повномасштабної війни російські війська були присутні у кількох областях, таких як Київська, Сумська, Харківська, Миколаївська (наразі ці області повністю звільнені). Це означає, що протягом тривалого часу інформація про підроблені купюри на значній частині території була недоступна для регулятора.

Згідно з даними Національного банку України, серед усіх виявлених фальшивих купюр, 92% припадають на лише три номінали. Найчастіше підробляють купюру номіналом 500 гривень, що становить 39% від загальної кількості вилучених фальшивок. На другому місці знаходиться купюра номіналом 200 гривень із часткою у 45%, а на третьому місці розташовується купюра номіналом 100 гривень із часткою у 8%.

Зрозуміло, шахраям немає сенсу підробляти купюри меншого номіналу, ніж 100 гривень, проте українцям слід бути обережними.

Популярні новини зараз

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос

Вам потрібно 4 інгредієнти та 25 хвилин: найшвидший рецепт яблучного варення на зиму

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Читайте також:

Перевірки та штрафи: українців попередили про податки за новою схемою. Готуємось до літа

Податки на квартиру: українців попередили про важливу дату. Що потрібно знати

Готуйте гроші: кому доведеться платити податок на будинок у селі чи дачний будиночок