Стало відомо, що частині пенсіонерів доведеться повернути пенсійні виплати у розмірі 20% державі, якщо з боку одержувачів виплат будуть недотримані певні умови.

Про нюанси такої ситуації розповіли у ПФУ .

Кому потрібно буде повернути виплати

Така ситуація може статися, якщо виникла переплата пенсійних виплат. Одна з причин – несвоєчасне повідомлення пенсіонером органів Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи зайняття підприємницькою діяльністю.

Справа в тому, що у призначенні (перерахунку) пенсії кожному українцю повідомляють про його обов'язок у разі працевлаштування протягом 10 днів надати дані про це до органів Пенсійного фонду.

Якщо ж пенсіонер самостійно не повідомить про працевлаштування, все одно стане відомо про це. Оскільки систематично здійснюється звірка даних із державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб – підприємців та виявляється факт працевлаштування. Однак на дату звіряння вже обчислюється сума надмірно сплачених пенсійних коштів.

Популярні новини зараз

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

У разі відсутності у Реєстрі застрахованих осіб даних про факт працевлаштування, особа має надати до ПФУ документи, що засвідчують відповідні відомості (копію наказу (розпорядження) про прийняття на роботу чи копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

Так, наприклад, непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка. Однак у разі працевлаштування виплата вказаної надбавки припиняється.

Або, наприклад, якщо людина працевлаштовується за фахом, а раніше вона отримувала пенсію за вислугу років, то виплата пенсії їй взагалі має припинитися.

У ПФУ зазначили, що у разі відмови пенсіонера добровільно повернути надмірно отримані кошти, Пенсійний фонд ухвалює рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20% пенсії.

Про факт працевлаштування, звільнення, започаткування/припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонер повинен повідомити орган Пенсійного фонду шляхом подання відповідної заяви.

Це можна зробити в дистанційному режимі через особистий кабінет веб-порталу електронних послуг ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Посилання тут .

Читайте також:

Перерахунок пенсій: українцям показали суми нових надбавок. Скільки ви отримаєте

Хто може вийти на пенсію на 10 років раніше: опубліковано список категорій

Почалися серйозні перевірки пенсіонерів: хтось може залишитися без виплат. перелік