Усі знають, що суха гірчиця – нешкідливий органічний засіб, який не завдає шкоди людям, свійським тваринам та птахам. Ось тільки у боротьбі з колорадським жуком гірчиця шкідникові не залишає жодного шансу на виживання.

Знадобиться всього два інгредієнти — вода та суха гірчиця. У 1 л. води розбавте 4 ст. л. сухої гірчиці і залиште розчин настоюватися на пів дня чи ніч. Після цього розведіть отриману суміш в 20 л. води, і можна вирушати в "бій" з жуками.

Цим розчином потрібно рясно збризкати картопляні кущі. При цьому бажано робити це у першій половині дня. Обприскувати картоплю можна як з пульверизатора, а якщо його немає, то можна просто змочити віник у розчині та "сумісти" жуків на грядках. До речі, таким чином можна одразу шкідників збирати в окреме відро для більшої ефективності.

А от обробки кущів гірчиця з оцтом і господарським милом взагалі допомагає не тільки проти колорадського жука, а й інших шкідників картоплі: попелиці, слизу, дротяника, мідяниці, плодожорок, кліщів.

Інгредієнти:

  • суха гірчиця (порошок) - 100 грам (5-6 столових ложок);
  • оцет (9%) – 150 мл – посилює неприємний запах гірчиці, відлякуючи жуків;
  • господарське мило - 50 грам - сприяє закріпленню розчину на листі;
  • вода – 10 літрів.

Отже, для того, щоб приготувати натуральний і при цьому дієвий засіб від жука колорадського, потрібно залити гірчицю окропом (10 літрів), перемішати, накрити і залишити на 24 години в темному місці з кімнатною температурою для наполягання.

Популярні новини зараз

Їх знанням позаздрять усі мудреці: знаки Зодака, які дають найкращі поради в будь-якій ситуації

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Далі на тертці треба натерти господарське мило. Додаємо в гірчичний настій оцет та мило. Перемішати.

Профільтрувати готовий засіб через бинт або марлю, складену в 2-3 шари.

Повністю обприскати кущі картоплі – листя з двох сторін та стебла, щоб не залишилося необроблених місць. Залишки розчину рівномірно вилити в міжряддя.

важливо!

  • Обприскування потрібно проводити вдень у сонячну безвітряну погоду, доки личинки та жуки інтенсивно харчуються. Не повинно бути дощу, сильної роси, туману та підвищеної вологості. Залежно від погодних умов термін ефективної дії гірчиці та оцту – 4-12 діб. За потреби обробку можна проводити 4-5 разів за сезон.

Читайте також:

Ось чому картопля виростає дрібною: більше ніколи не підгодовуйте її цим поширеним засобом

Через цю помилку ви втратите врожай картоплі: не повторюйте цього

Картопля буде рости дрібною, ви гробите врожай: ніколи не повторюйте цих 5 помилок на городі