В Україні, починаючи з повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року, було введено режим воєнного стану та загальну мобілізацію, тому військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років можуть призвати до армії. Проте студенти не підлягають заклику до збройних сил України.

Докладніше про те, чи можуть закликати студентів до ЗСУ під час літніх канікул, інформує Обозреватель.

Згідно із заявою юриста адвокатського об'єднання T&T Partners Владислава Юрчака, студенти мають так званий "проміжний час", це або канікули, або академічну відпустку. Проміжний час для студентів, як правило, є періодом між кінцем червня, після сесій та іспитів, та кінцем серпня чи початком вересня, коли з'являються документи про зарахування студентів на навчання. Якщо ж йдеться про вступ студентів до аспірантури та докторантури, то такий період може бути ще тривалішим.

Юрчак наголосив, що законом чітко визначено перелік підстав для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації та введення воєнного стану. Вони перераховані у пункті 2 частини 4 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Навчання у цьому переліку не фігурує, тому студенти денної та заочної форми навчання, які надійшли після мобілізації, не мають права на звільнення від військової служби.

Однак мобілізовані студенти часто заперечують накази про їх мобілізацію та йдуть до суду. Водночас юристи кажуть, що студенти здебільшого програють судові суперечки через чинні норми законодавства на період воєнного стану в Україні.

Юрист роз'яснив, що ні під час канікул, ні під час перебування студента в академічній відпустці студент не втрачає права на відстрочку від призову під час мобілізації. Єдиною умовою для отримання відстрочки від мобілізації є рівень освіти та форма її отримання (денна чи дуальна).

Популярні новини зараз

Такої допомоги зрадіє багато хто: хто з українців отримає виплату у розмірі 10 пенсій

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Сара Абрамівно, сипте дві порції: рецепт неповторних єврейських пельменів "Креплах"

Показати ще

Читайте також:

Вже навіть Китай відвернувся від Путіна: крах Кремля розпочався два дні тому. Що потрібно знати

Важлива заява Зеленського щодо Запорізької АЕС: "У РФ розглядають акт із викидом радіації"

Небо гудітиме: Латвія направляє в Україну всі свої бойові гелікоптери