В Україні відновлено перевірку всіх лічильників на комунальні послуги. Повірки відновлено згідно з постановою Кабміну №440 від 7 квітня 2023 року, яка набула чинності 4 червня.

Так, після початку повномасштабної війни її скасували, а відновили лише з червня 2023-го. Перевірять лічильники на воду, газ, тепло та електроенергію.

Якщо ж відмовитись від такої перевірки, платежі розраховуватимуть виходячи з нормативів споживання, а не показань приладу обліку. Це може у рази збільшити суми у платіжках.

"Зараз доводиться проводити перевірку вдвічі швидше, оскільки перевірка лічильників довго не проводилася. У лютому 2022-го її скасували, а відновили лише з червня 2023-го", - каже заступник директора "Львівтеплоенерго" Ігор Нестерук.

Якщо ж під час перевірки лічильника виявиться, що споживач втрутився у його роботу, організація постачальника послуг може зарахувати до платіжці можливі втрати через неправильні показання лічильника. Наприклад, в газових лічильниках знаходять отвори доступу до циферблату, на лічильниках воду сліди від магнітів. Іноді спеціально чи ненароком зривають пломбу — це також серйозне порушення.

Наприклад, у випадку з газом йдеться про десятки тисяч гривень. А якщо відмовитись заплатити, то комунальне підприємство може звернутися до суду.

Популярні новини зараз

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос

Вже навіть посол ЄС попередила: українцям треба готуватись до дуже складних часів.

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Показати ще

Водночас, для українців, які проживають у зонах можливих чи активних бойових дій, терміни перевірки лічильників відкладаються на період шести місяців з дати завершення або припинення бойових дій.

важливо!

  • Хто має платити за перевірку лічильників у квартирі – має бути прописано у договорі з постачальником комунальної послуги. У законодавстві зазначено, що сплачує власник лічильника – той, хто його купував. А загальнобудинковими лічильниками займається або постачальник послуг, або ОСББ.

Читайте також:

Буде один конверт: як вам тепер доведеться платити за газ за новими правилами? Збережіть інструкцію

То скільки будемо платити? Встановлено тариф на газ за весь рік. Названо ціну кубометра

Дивіться уважно на платіжки: за газ тепер доведеться платити по-новому. Названі регіони