О 2:50 ночі 6 червня сталася катастрофа, про яку ще у жовтні 2022 року попереджав Президент України Володимир Зеленський всю світову спільноту, якої боялися, а говорячи про її наслідки, часом вдавались навіть до апокаліптичних сценаріїв. Так, російські війська влаштували підрив греблі Каховської ГЕС – станції, що забезпечувала південь України електроенергією і прісною водою. Затоплене житло, мор риби, забруднення небезпечними речовинами, знищення екосистеми водосховища та зміна клімату – це лише маленький підсумок терористичного акту Росії.

Так, про наслідки Каховської катастрофи розповіла екологиня, голова громадської природоохоронної організації Всеукраїнська екологічна ліга, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяна Тимочко для Апострофа.

За її словами, російські окупанти спровокували безпрецедентну технологічну катастрофу, яку українська земля не знала останні 80 років. Це насамперед пов'язано з тим, що Каховське водосховище було в Україні найбільшим, площею понад 2 тис км кв і 18 кубокілометрів води.

Протягом останніх 3-х днів всі структури підключені для того, щоб евакуювати людей, але вода прибуває з такою швидкістю і такими масами, що до деяких населених пунктів просто ніхто не може добратися.

Тетяна Тимочко каже, що повністю оцінити наслідки техногенної катастрофи, яку здійснили російські окупанти, можна буде лише після того, коли вода зійде, але вже зараз зрозуміло, що підрив російськими терористами Каховської ГЕС матиме безпрецедентно страшні наслідки для людей, що там проживають.

Їх можна розділити на дві частини. Перше - це глобальні, які торкнуться не лише України, насамперед країн Чорноморського регіону. Ці наслідки пов'язані з кліматичними змінами, бо плесо води площею понад 2 тис км кв, яке формувало локальний клімат у регіоні - зникає. Відбудуться дуже суттєві зміни у кліматичному сенсі. Науковці вже про це говорять. Але ще потрібно проводити низку досліджень на цю тему.

Популярні новини зараз

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Крім того, відбувається переміщення масиву води в акваторію солоного Чорного моря. І прибережна смуга на певний час буде опріснена. Це вже удар по морським екосистемам.

Також Тетяна Тимочко підняла тему мулів, бо вже понад 1000 км кв дня Каховського моря оголилося. За її словами, зараз ці мули під палючим сонцем будуть висихати, а це провокуватиме утворення пилових бурь, які будуть розноситися. Навіть до цієї трагедії це явище було досить розповсюдженим на півдні України, а тепер і зовсім в Україні є загроза, що ми будемо втрачати родючі ґрунти далеко за межами цієї трагедії. Тобто це питання не лише зрошення, а й якості наших славетних чорноземів.

Крім того, еколог говорить про екологічну природну складову, а саме зникнення популяцій рослин, тварин, птахів і комах, які мешкали тут на абсолютно унікальних територіях. Це національні природні парки "Нижньодніпровський", "Білобережжя Святослава", "Великий луг", Чорноморський біосферний заповідник тощо. Ці території мали міжнародне значення. Кілька окремих видів птахів, тварин і рослин, які знаходились на цій території, зникають назавжди, тому що деякі види відновленню не підлягають.

Читайте також:

Це просто диво: мережу зворушило відео порятунку рудого кошеня із затопленої Херсонщини.

Швидкість неймовірна: вчені попередили про астероїд, який наближається до Землі

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах