Нещодавно Пенсійний фонд України оприлюднив нові дані про кількість в Україні пенсіонерів і про середній розмір їхньої пенсії. Як виявилося, на 1 квітня 2023 року в нашій країні 10 мільйонів 697 тисяч пенсіонерів. При цьому після березневої індексації середній розмір пенсії за квартал зріс на 615,66 гривень або на 13,3% і тепер становить 5 238,25 гривень. Схоже, вже незабаром ця цифра збільшиться, бо в Україні з 1 липня перерахують пенсії деяким категоріям пенсіонерів.

В Україні протягом 2023 року проводиться індексація, а також перерахунок пенсій, і це відбувається у кілька етапів. Так, у березні, квітні та червні було передбачено підвищення пенсій для тих категорій пенсіонерів, які мають значний стаж роботи, але низький рівень заробітку.

Стало відомо, що у липні перерахують пенсії тим, хто вийшов на заслужений відпочинок за спеціальними законами. Йдеться про журналістів, чиновників, учених тощо.

І хоч зараз ці спеціальні закони вже не діють: наприклад, журналісти виходять на пенсію за загальними правилами, проте ті, хто встиг вийти на пенсію за старими правилами, тепер не проходять підвищення разом із усіма пенсіонерами.

Як пише Обозреватель , розмір надбавки для кожного українця буде індивідуальним. Комусь пенсії можуть підвищити на 100 грн., іншим – на 1000 грн.

Наприклад, якщо зараз розмір пенсії без урахування надбавок становить 5076 грн., то після липневого підвищення її мають збільшити на 1000 грн. Тобто розмір виплати становитиме 6076 грн. Важливо при цьому відзначити, що на пенсію людина мала вийти за спеціальним законом.

Популярні новини зараз

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Перерахунок пенсій передбачено чинним законодавством.

Зазначимо, всього в Україні близько 11 млн. пенсіонерів. Більшість українців вийшли на пенсію за загальними правилами. Проте є й ті українці, які мають право виходити на пенсію раніше (на вислугу років).

Особливими під час призначення пенсій вважаються судді. Розмір їхньої пенсії у 20 разів вищий, ніж у інших пенсіонерів. Крім того, вони отримують пенсію не за загальною формулою, а можуть отримувати відсоток від зарплати судді, що діє.

Читайте також:

Додаткова тисяча: хтось отримає червневу пенсійну надбавку. Роз'яснення

Пенсія за віком: проста таблиця, за якою можна дізнатися, скільки вам платитимуть

Зачепить кожного пенсіонера: розпочнуться перевірки, можна залишитися без виплат. Кому загрожує