Духів день, або день Святого Духа, є важливим християнським святом, яке завжди припадає на наступну після Трійці дату. Свято присвячене Третій Іпостасі Триєдиного Бога.

Докладніше про те, що потрібно знати про важливе свято – день Святого Духа – інформує ТСН.

Про те, що це за свято – день Святого Духа – можна дізнатися, заглянувши на сторінки Нового Завіту, а саме, у книгу Дій Святих Апостолів. Розповідається, що на П'ятидесятницю, тобто на 50-й день після Великодня, зійшов на апостолів Святий Дух, і цей день називався днем ​​Святого Духа.

Сходження Святого Духа відбулося в Єрусалимі, в Сіонській світлиці, де апостоли Ісуса Христа щодня молилися своєму Спасителю. Раптом у приміщенні почувся звук, що нагадує сильне завивання вітру, а потім на всіх, хто молився, зійшов Святий Дух, який виглядав вогненними язиками. Після приходу Святого Духа апостоли навчилися лікувати хворих, говорити різними мовами, передбачати та поширювати Слово Боже.

День Святого Духа щорічно святкується у понеділок, який слідує після Трійці або на 51-й день після Великодня, тож свято перехідне. 2023 року Трійця випадає на 4 червня, тому день Святого Духа святкуватимемо 5 червня.

Серед пращурів день Святого Духа вважався днем ​​пам'яті Землі, трав та зелені. З цієї дати розпочинався Русальний тиждень, тому було заведено поважати русалок, водних, лугових та лісових парфумів. Існувала безліч переказів у день Святого Духа, згідно з якими русалками ставали дівчата, які передчасно пішли з життя. Люди намагалися задобрити цих створінь, щоб вони не завдали жодного лиха живим. Наприклад, на березі річок та водойм залишали різний одяг, рушники, тканини.

Популярні новини зараз

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Показати ще

У день Святого Духа до дерев та джерел ставилися з особливою повагою, проводили освячення води у колодязях та збирали трави для лікування різних хвороб. Часто в день Святого Духа йшли у ліс веселою компанією, щоб насолодитися красою природи та по-різному веселитися.

Незважаючи на те, що день Святого Духа вважається великим церковним святом, люди намагалися не займатися мирськими справами, а приділяти вільний час молитві та добрим справам. Наші пращури вірили, що в день Святого Духа Земля вагітніє новим урожаєм, тому намагалися не виходити працювати в поле або на город.

У день Святого Духа до церкви приносили березові гілочки, які там освячували й приносили додому, оскільки вони вважалися найсильнішим оберегом від злих сил. Проте, наступного дня після Трійці намагалися не шити, не вишивати та не прати, оскільки це могло зашкодити майбутнім рослинам.

Таким чином, день Святого Духа – це знаменне християнське свято, яке має своє коріння в традиціях наших предків, пов'язаних із повагою до природи та духовних практик.

Читайте також:

Горітимуть найбільші міста Росії: астролог назвав дату "вогняного пекла" в РФ. Зовсім скоро

Спекотне літо скасовується: синоптик розповів про сюрпризи погоди у червні

Що буде з курсом долара цього літа і до чого готуватись: прогноз